Waarom klantrelaties belangrijk zijn en hoe je ze kan verbinden

4 minuten leestijd

Iedereen die een product of dienst aan de man probeert te brengen zal begrijpen hoe moeilijk het is om klanten te vinden. Of beter gezegd, hoe moeilijk het kan zijn om klanten vást te houden. Een klant naar je toe trekken is één ding, maar de echte uitdaging zit erin om ze niet te verliezen. In dit artikel bespreken we alles over klantenrelaties en hoe je ervoor zorgt dat je je klanten op de beste manier mogelijk bij je houdt. Wist je bijvoorbeeld dat (meerdaagse) busreizen een heel goed idee zijn om klanten bij je te houden?

Persoonlijke aandacht voor de klant

Wanneer je iemand een cadeau voor diens verjaardag geeft, dan is het ook veel leuker om een gepersonaliseerd cadeau te geven in plaats van een heel algemeen cadeau. De jarige in kwestie voelt zich gezien, en is dankbaar voor de persoonlijke aandacht die zij/die/hij heeft ontvangen. Hetzelfde geldt voor klantrelaties. Wil je een goede indruk achterlaten, dan is het belangrijk om de klant eerst goed te leren kennen. Zo kun je slim inspelen op hun persoonlijke interesses of ideologieën. Wanneer je een grote klantendatabase hebt, dan zou je enquêtes kunnen versturen om er zo achter te komen wat jouw klanten wensen of graag zouden willen zien van jouw bedrijf.

Organiseer uitjes

Bijna elke klant geniet ervan om getrakteerd te worden op een leuk uitje. Het zou mooi zijn wanneer jullie dit uitje samen kunnen ondernemen, omdat jullie zo ook een persoonlijke connectie opbouwen. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen door een goedkope touringcar huren. Zo kunnen jullie samen een roadtrip maken en misschien wel eindigen op een leuke bestemming. Je zou je klanten ook een meerdaagse busreis cadeau kunnen doen. Echter moet dit uiteraard wel binnen het budget van het bedrijf passen.

woman sitting on yellow armless chair near gray laptop computer

Wedekerigheidsheuristiek

Mensen zijn geneigd om iets terug te doen wanneer ze iets van iemand anders ontvangen hebben. Volgens de psychologie gaat het hier om wedekerigheidsheuristiek: de drang om iets voor iemand terug te doen wanneer je iets hebt gekregen. Dat is evolutionair en biologisch gezien effectief: wanneer we anderen goed behandelen en goed liggen in onze omgeving, is de kans groter dat we kunnen voortplanten. Terugkomend naar klanten betekent dit dat je je klanten cadeaus zou kunnen geven, omdat zij dan eerder geneigd zijn om iets voor jou terug te doen (aangesloten blijven bij het bedrijf).

Regelmatig contact onderhouden

Om een klant bij je te houden, is het natuurlijk belangrijk dat ze je niet vergeten. Dit kun je doen door regelmatig contact te houden met je klant, juist op momenten dat ze het niet zouden verwachten. Zoek dus niet alleen het contact met je klant op wanneer ze een aankoop bij je hebben gedaan, mar stuur ze een mail voor hun verjaardag of laat een ‘gelukkig nieuw jaar’ kaart op 1 januari bezorgen. Op de momenten dat de klanten het niet verwachten, zal jouw bedrijf juist meer opvallen en een goede indruk achterlaten bij je klanten. Hierdoor wordt de kans groter dat ze bij je blijven.

 

Nieuwste over Ondernemerstips