Dit zijn de YouTube-trends van dit moment

7 minuten leestijd

YouTube is dé plek waar content tot leven komt. Steeds meer bedrijven laten ellenlange teksten en inspiratieloze stockfoto’s voor wat het is en kiezen voor de kracht van visuele content. De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft deze ontwikkeling en de implementatie daarvan voor veel bedrijven versneld. Kortom, er is tijdens de pandemie veel veranderd op YouTube-gebied. In deze blog praten we je bij over YouTube-trends van dit moment.

De cijfers

Een filmpje kijken op YouTube zonder tussenkomst van advertenties van vijf of dertig seconden? Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan. Toch weerhoudt mensen dit er niet van om video’s te kijken. Uit de meest recente cijfers over dit social media kanaal blijkt Youtube wereldwijd 1.3 biljoen (!) gebruikers en 30 miljoen bezoekers per dag heeft. Een bizar groot bereik dus. Ook als we naar ons eigen kikkerlandje kijken liegen de cijfers er niet om. Volgens de site van Marketingfacts steeg het aantal YouTube gebruikers van 2.4 miljoen in 2020 naar 2.8 miljoen in 2021. YouTube steeg – samen met Instagram – het hardst van alle social media kanalen in 2021.

Livestreams

Elk jaar brengt YouTube het Culture and Trends rapport uit. Zo ook voor 2021. In dit rapport springt één trend meteen in het oog. Nederlanders hebben meer dan ooit naar livestreams gekeken. Volgens het YouTube rapport is de corona pandemie de oorzaak. In de statistieken is namelijk terug te zien dat de populariteit van livestreams is gestegen sinds de wereldwijde pandemie uitbrak. Maar waarom nou juist livestreams tijdens de pandemie? Ook daar heeft YouTube een verklaring voor. Livestreams zorgen voor een collectief gevoel. Iets waar we tijdens de lockdown enorm naar hunkerden. Ofwel, via een livestream ervaarden we ondanks de afstand toch een gevoel van samen zijn. En ondanks dat de coronasituatie er in Nederland beter uitziet, verwacht YouTube dat het gevoel van online samen zijn zal blijven. De zogenaamde #WithMe-video’s, waarbij mensen samen studeren of sporten, zorgden in 2020 voor twee miljard views en zullen na verwachting de komende jaren blijven stijgen in populariteit.

Casten naar tv’s

Nog zo’n trend die is ontstaan tijdens de pandemie: YouTube video’s casten naar tv. De opkomst van op deze manier naar YouTube kijken werd al voorspeld, maar is versneld tijdens de corona periode. Dit is wederom terug te zien in de cijfers. Meer dan ooit werd een YouTube video gecast naar de tv terwijl er iemand anders in de ruimte was. Het gaat om maar liefst 67 procent van alle Nederlandse youtube-gebruikers. Dit percentage is grotendeels te danken aan de lockdown. Doordat we tijdens de lockdown allemaal aan huis gekluisterd waren, was de kans groter dat een huisgenoot een filmpje meekeek. Deze trend is vooral interessant voor adverteerders en influencers. Waar normaliter één kijker wordt blootgesteld aan advertenties, sla je – doordat meerdere mensen meekijken op een scherm – nu twee (of meerdere) vliegen in één klap. Bovendien bespaar geld als adverteerder. De kosten voor een advertentie geef je namelijk maar een keer uit terwijl er op een YouTube-account meerdere mensen meekijken. Je bereikt met jouw advertenties niet alleen de dochter die naar Anna Nooshin kijkt, maar bijvoorbeeld ook een moeder die op de achtergrond aan het koken is en meekijkt.

Behoefte aan kennis groeit

Vlogs kijken van favoriete influencers, livestreams volgen van mensen die aan het gamen zijn of muziek luisteren; YouTube wordt vooral gebruikt voor amusement. Maar sinds de pandemie uitbrak is er een verandering te zien in het kijkgedrag van YouTube-gebruikers. Mensen hebben steeds meer behoefte aan ‘echte’ informatie. De categorie ‘how-to video’s’ is momenteel dan ook de meest populaire categorie op YouTube. Denk aan video’s over hoe je kunt yogaen zonder spierpijn achteraf, over hoe je dat ene kastje perfect kunt schilderen of hoe je zelf een succesvolle YouTube-video kunt maken zonder veel inspanning. Kortom, tutorials zijn razendpopulair en jij kunt daar in je contentstrategie op inspelen. Als bedrijf kun je middels tutorials laten zien waar je goed in bent en hulpvragen van klanten vooraf al oplossen. How-to video’s zijn daarom de perfecte manier om thought-leadership uit te stralen. Bovendien ben je met how-to video’s beter zichtbaar in Google. Want typ je in de Google zoekbalk ‘how to’ in? Dan krijg je de keuze tussen een lap tekst lezen of een korte tutorial bekijken. Dus heb je bijvoorbeeld een webshop in promotieartikelen en relatiegeschenken? Laat kijkers dan kennis maken met verschillende druktechnieken of geef tips voor de perfecte bedrukte give-away. Bij de vraag in Google ‘How to create the perfect give-away’ worden twee vormen van content zichtbaar. Een blog en een video. Jouw bedrijf is daardoor twee keer zichtbaar.

YouTube concurrent voor televisie

In Europa daalt het aantal tv-kijkers. Vooral de jongere generatie (kinderen en jongvolwassenen) kijkt – in vergelijking met 2010 – een derde minder televisie. Redenen hiervoor zijn dat gebruikers eindeloze wereldwijze keuze hebben uit videos, reclames soms maar vijf seconden duren en men on demand kan kijken. Bovendien is content op YouTube voor jongeren en millennials zelfs onderdeel geworden van sociale interactie. “Heb je de laatste vlog van Monica Geuze al gezien?”, is een vraag die heel normaal is onder jongeren. Kortom, het praten over en het delen van content is iets dat doodgewoon is bij deze groep. Toch zien we dat tv-makers zich niet laten afschrikken door de populariteit van YouTube. Zo heeft het BNN programma Spuiten & Slikken een succesvol YouTube-kanaal.

Nieuwste over Internet Marketing