Waarom is het waardevol om jezelf te specialiseren in een bepaald werkveld?

4 minuten leestijd

“Schoenmaker, blijf bij je leest” is een veelgehoorde uitspraak wat vooral vroeger veel gebruikt werd. Hoewel het vroeger een taboe was om je niet te specialiseren in één werkveld, lijkt het tegenwoordig steeds normaler om je wat breder te oriënteren en meerdere functies tegelijk te vervullen. Toch roept dat de vraag op: hoe waardevol is het om jezelf te specialiseren in een bepaald werkveld?

Professionaliteit

Wanneer je gespecialiseerd bent in één werkveld, hoeft er iet getwijfeld te worden aan je professionaliteit. Je hebt immers meerdere jaren toewijding getoond aan één bepaald onderwerp, en zult er om die reden dan ook wel veel verstand van hebben. Wanneer je kunt aantonen dat je bijvoorbeeld eerst een medische secretaresse opleiding hebt gevolgd, laat je zien dat je jarenlange kennis hebt vergaard en in de mogelijkheid bent om dit ook in de praktijk toe te passen. Zou je niet over veel discipline beschikken, dan zou je ook nooit zo lang met een specialisatie bezig kunnen zijn.

Tijd voor verdieping

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je je breed oriënteert is er geen tot weinig ruimte voor echte verdieping in een bepaald werkveld. Wanneer je je besluit te specialiseren in één onderwerp, kun j je op een bepaalde manier veel meer verdiepen dan je concurrenten. Hierdoor onderscheid je je en vergroot je je kansen op de banenmarkt. Mensen met verstand van een bepaald onderwerp zijn er wel meer, maar mensen die hier echt van A tot Z iets over weten, zijn heel waardevol. Denk bijvoorbeeld eens aan series zoals ‘Scorpion’ op Netflix, Hier worden belangrijke moordzaken opgelost door een interdisciplinair team samen te stellen. Door rechercheurs, criminologen, psychologen en sociologen bij elkaar te zetten, maak je gebruik van een combinatie van experts die zich allemaal gespecialiseerd hebben in één markt en kom je uiteindelijk tot een mooie samenwerking én hopelijk mooie uitkomst.

Blijf leren

Kennis is macht. Daarom is het altijd een goed idee om jezelf te blijven uitdagen als mens en te focussen op je persoonlijke ontwikkeling. Dat kun je doen door met jezelf af te spreken dat je elke dag in een boek leest, maar ook door een opleiding te volgen waar je veel kunt leren. Ben je bang dat je hier niet genoeg tijd voor zal hebben? Veel werkgevers stimuleren juist het volgen van een opleiding naast je baan, mits je kan bewijzen dat je daadwerkelijk meer gaat toevoegen na het afgerond te hebben van de opleiding, zoals een opleiding tot helpende zorg en welzijn.

Realistisch

Het is -helaas- niet realistisch om overal goed in te zijn en om overal iets van te kunnen weten. Het is beter om van een ding heel veel te weten dan van heel veel dingen een klein beetje. Daarnaast moet je vooral ook doen waar je passie ligt, want door plezier en enthousiasme uit te stralen in wat je doet, breng je altijd de beste boodschap over. Daarom zouden we ook vooral willen stimuleren dat jeje eigen dromen en talenten achter nagaat, en je zo specialiseert in hetgeen wat jij het leukst vindt.

Nieuwste over Topondernemers