Vacature uitzetten: voorkom deze veelgemaakte fouten + Andere Tips

4 minuten leestijd

Wanneer je personeel zoekt, ontkom je er niet aan om een vacature uit te zetten. Maar dat dit een vak apart is, is ook geen geheim. Kandidaten worden steeds kritischer en reageren niet zomaar meer op een vacature, dus je moet je best doen om aantrekkelijk te zijn en eruit te springen. Vandaag zetten we veelgemaakte fouten op een rij, plus tips om deze fouten te voorkomen!

1. Te formeel, te informeel, te veel of te weinig informatie: slechte vacatureteksten

Er zijn nogal wat vacatures die weinig tot geen reacties krijgen, of in ieder geval niet van potentiële werknemers die binnen het profiel passen. En dat komt vaak door de vacaturetekst. Er zijn nogal wat valkuilen en de perfecte tekst samenstellen is niet voor iedereen weggelegd. Wat komen we zoal tegen?

  • Te formeel of te informeel. Kandidaten laten teksten vol vakjargon en hoogdravende teksten vaak links liggen. Maar ook vacatureteksten die té informeel zijn, bijvoorbeeld met lollig bedoelde termen en grapjes, worden niet gewaardeerd. Zorg dus voor een tekst die past bij de bedrijfscultuur en de functie en zorg dat deze de doelgroep daadwerkelijk aanspreekt. Zo zullen teksten voor productie vacatures een andere tone of voice hebben dan wanneer je zoekt naar een jurist of accountant;
  • Vacatureteksten met fouten. Het komt gewoon niet professioneel over als je vacaturetekst fouten bevat, of dat nu spel- of taalfouten zijn, of dat de tekst inhoudelijk niet klopt. Laat deze dus altijd door een expert checken;
  • Te veel of te weinig informatie, of informatie die niet helder is. Kandidaten willen weten wat je ze te bieden hebt. Wanneer ze meer over jouw organisatie willen weten, zoeken ze dat zelf wel op, ze vinden dit minder relevant voor in de vacature. Voorkom dus dat de vacature om jou en jouw bedrijf draait en zorg dat deze om de kandidaat draait. Wat heb je ze te bieden? Wat verwacht je van ze? Hoe ziet een werkdag eruit, welke mogelijkheden liggen er voor de toekomst en hoe draagt de kandidaat bij aan het succes van jouw bedrijf? Geef antwoord op deze vragen en je vacature krijgt zeker meer reacties!

2. Slechte timing

Het beste moment om een vacature uit te zetten is op maandag. Dat is hét moment dat werkzoekenden aan de slag gaan met hun jacht naar een (andere) baan. Hoe verder richting het weekend, hoe minder je vacature zal scoren. Hier niet over nadenken kan dus betekenen dat jouw vacature niet de gewenste kandidaten oplevert.

3. Niet reageren

Stel een niet al te lange responstijd in voor de vacature. Wanneer een vacature online komt, komen de meeste (nuttige) reacties vaak al snel, daarna droogt de toestroom vrij snel op. Bovendien geeft het kandidaten perspectief: ze hoeven niet te lang te wachten op een reactie. Die je dan natuurlijk wel moet sturen, ook als je iemand afwijst. Een grote frustratie onder werkzoekenden is het niet reageren van potentiële werkgevers na een sollicitatie. Wanneer het lukt, maak de reactie dan ook persoonlijk, zodat een kandidaat ook weet waarom hij/zij afgewezen wordt. Dat wordt altijd gewaardeerd.

Heb je hier nu geen zin in, geen tijd voor of is het gewoon niet jouw ding? Dan is de laatste tip: besteed het werven en selecteren van personeel uit aan professionals die dit proces tot in de puntjes beheersen. Dat kost je inderdaad wel wat meer geld, maar dat verdient zich vaak gemakkelijk terug!

Nieuwste over Topondernemers