Veiligheid is iets anders dan de boel dichttimmeren

3 minuten leestijd

Wie ervoor wil zorgen dat er niemand binnen kan komen, die timmert de boel van boven tot onder dicht. Probleem opgelost, niemand komt er meer in. Waar we bij onze huizen al snel merkten dat dit geen handige oplossing is, je wilt tenslotte dat de juiste mensen er wel zonder al te veel moeite naar binnen en buiten kunnen lopen, heeft dit op de werkplek wat langer geduurd. Een bedrijfsnetwerk beveiligen was lange tijd niet veel anders dan de boel hermetisch van de buitenwereld afgesloten houden. Dit begon flink te wringen toen steeds meer medewerkers zich juist in die buitenwereld bevonden. Het werk verrichten vanaf een andere plek dan het kantoor werd meer en meer normaal. En dat vraagt om een andere inrichting van de IT-inrichting, eentje die open is, maar dan wel alleen voor de juiste personen. Waar zij zich ook bevinden op dat moment.

Inloggen waar en wanneer je maar wilt

Voor medewerkers is het duidelijk: zij willen het liefst altijd en overal in kunnen loggen, en kunnen werken alsof zij zich op hun werkplek bevinden. Werk is niet meer iets dat zich alleen op een kantoor afspeelt, het is meer en meer verweven met alle andere delen van ons leven. Van nog even na werktijd thuis iets afmaken tot bij de klant op bezoek kunnen laten zien waaraan recent gewerkt is. Maar ook structureel thuiswerken, meerdere dagen of weken aaneengesloten, komt meer en meer voor. Dat vraagt om een oplossing waarbij mensen niet langer ingewikkelde fratsen uit hoeven te halen om in te loggen op het bedrijfsnetwerk.

Alles in de goed beveiligde cloud

Van een werkplek waar de meeste documenten centraal werden opgeslagen, op een sterk beveiligde server die zich in het bedrijfsgebouw zelf bevond, zijn de meeste bedrijven overgestapt op werken en opslaan in de cloud. Dit betekent niets anders dan dat de documenten online worden opgeslagen, op een beveiligd deel uiteraard, waar nog steeds alleen de juiste mensen toegang hebben. Dat kan de medewerker zelf zijn, maar het is op deze manier ook veel makkelijker om bestanden te delen met collega’s of zelfs klanten, zonder dat zij ook direct al je andere bestanden kunnen zien.

Was voor sommige IT-experts de overstap naar de cloud best een spannende, niet langer konden zij de boel dichttimmeren om binnendringers tegen te houden, inmiddels is duidelijk dat de cloud security vaak stukken beter is dan hoe de situatie voorheen was. Er komen meer manieren om in te loggen, waarbij wachtwoorden als 12345 uiteraard uit den boze zijn, en bestanden zijn door bijvoorbeeld de inzet van Microsoft Azure minder afhankelijk van een enkele opslagplek, die zowel aangevallen als verloren kan gaan. Medewerkers ervaren een grotere flexibiliteit, die hen in staat stelt echt te werken wanneer en waar zij maar willen.

Nieuwste over Internet Marketing