Tips voor het verbeteren van afvalscheiding op de werkvloer

3 minuten leestijd
afvalscheiding op de werkvloer

Last Updated on: 17th juni 2022, 02:17 pm

De mate van bedrijfsafval die je produceert zal toenemen naarmate je bedrijf groeit. Dat betekent dus ook dat je je meer en meer moet richten op een goede aanpak van het scheiden van het afval. Dit hoeft niet lastig te zijn als je weet wat je moet doen. Zaken als de juiste containers, de juiste plekken en de juiste informatie zijn dan belangrijk. De volgende tips helpen.

Maak van afval scheiden een gezamenlijk doel

Het belangrijkste is dat iedereen in het bedrijf mee wil doen aan het scheiden. Het kan helpen om meer bewustwording te creëren. Dat kan bijvoorbeeld met de hulp van Milieu Service Nederland. Het is fijn om te weten wat de circulaire economie kan opleveren en hoe het scheiden van afval daaraan kan bijdragen. Door elkaar te motiveren wordt het ook een stuk gemakkelijker om dit goed voor elkaar te krijgen. Dan wordt het al snel de normaalste zaak van de wereld.

Maak afvalscheiding gemakkelijker

Het is ook aan te raden om het allemaal gemakkelijker te maken. Daarvoor zijn enkele simpele tips van waarde. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar de afvalbakken komen te staan. Als het gemakkelijker wordt om afval te scheiden omdat de bakken slim geplaatst zijn, dan is de kans dat iedereen wil meewerken aan het scheiden ook een stuk groter. Dit maakt het dus op zich al een slim idee om hiermee aan de slag te gaan. Zorg ook dat duidelijk is welke bak voor welk doel is.

Bedrijfsafval op tijd laten ophalen

Wanneer iedereen mee wil doen aan het scheiden, zorg dan ook dat daarvoor de gelegenheid wordt geboden. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de bakken op tijd geleegd worden. Wanneer er altijd ruimte is om het afval kwijt te kunnen, dan is de verleiding om het niet te scheiden ook direct veel minder groot. Zoek dus goed uit hoe vaak legen ideaal is.

Afvalstromen in kaart brengen

Het is vaak zo dat er nog veel meer bedrijfsafval gescheiden kan worden dan je denkt. Dat komt doordat je de afvalstromen helemaal nog niet goed in kaart hebt. Kijk naar de mate van papier en karton, maar ook wat voor soorten het zijn. Ook zaken als PMD en GFT kunnen vaak op kantoor goed gescheiden worden. Natuurlijk zijn ook zaken als plastic en klein chemisch afval van belang.

Nadenken over minder afval produceren

Tot slot is het slim om na te denken over het terugdringen van het afval. Scheiden is natuurlijk belangrijk, maar minder afval produceren is alleen maar nog beter. Bekijk dus voortdurend waar nog winst te behalen valt. Bijvoorbeeld door minder uit te printen. Of door te kijken waar je kan besparen op andere soorten afval.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips