Slim en snel opladen

4 minuten leestijd

Je komt thuis, je sluit je elektrische auto aan met de juiste modus en oplaadkabel, je laadt het ‘s nachts op en je hebt de volgende dag een volledig opgeladen elektrische auto. Dit is het dagelijkse scenario van elektrische auto-eigenaren die hun auto’s niet opladen in een laadstation.

Maar wat gebeurt er met jouw thuisinstallatie als zonder de hulp van een laadstation de elektrische auto gedurende 10 uur of langer oplaadt?

Het oplaadvermogen is gelijk aan een water koker die gedurende 10 uur achter elkaar aanstaat.

Batterij opladen

Om de batterij een gemiddelde elektrische auto  (24 kWh) op te laden, heb je ongeveer 10 uur nodig.  Een elektrische auto laadt over enkele uren met een oplaadvermogen van 2,3 kW, waardoor de maximale kracht van je contactdoos volledig wordt verminderd. Het is echter niet voor dit doel opgezet.

Het opladen van een elektrische auto kan ook niet worden vergeleken met de meeste andere elektrische apparaten die dagelijks in de worden opgeladen, zoals een smartphone.

Grote energieverbruikers

Zelfs grote energieverbruikers in het huis, zoals een haardroger of stofzuiger met een vermogenscapaciteit van bijvoorbeeld 1,5 kW consumeren minder energie in vergelijking met de oplaadkracht van een elektrische auto. Het is vooral belangrijk om in gedachten te houden dat haardrogers of stofzuigers alleen elektriciteit gebruiken gedurende enkele minuten.

De elektrische auto is echter enkele uren aangesloten tijdens het opladen. De leads, in het bijzonder knooppunten in verdeelkasten, worden warm tot erg heet, hoe langer de stroomstromen duren en het risico van kabelverbranding ontstaat. Als je de elektrische auto aansluit op een oudere thuisinstallatie, dan is het gevaar nog groter.

Laadpaal

Je kunt snel en veilig thuis je elektrische auto met een laadstation opladen. Om een laadpaal te kopen kun je gebruik maken van een goed laadpaal bedrijf.

De oplossing voor elektrische mobilisers is een laadstation voor je elektrische auto. Het laadstation is goed afgestemd op het oplaadvermogen van jouw elektrische installatie en communiceert met jouw elektrische auto met de stroomsterkte (bijvoorbeeld 16 per fase) waarmee deze tot een maximum kan worden opgeladen.

Het laadstation is verfijnd door een elektricien naar het laadvermogen van je huisinstallatie of de elektricien kan de elektrische installatie aanpassen om je in staat te stellen het gewenste oplaadvermogen voor je elektrische auto te bereiken.

Met een oplaadstation kun je niet alleen snel en veilig, maar ook intelligent en comfortabel opladen.

Dagelijks opladen

Evenals veilig en snel opladen, krijgt de elektrische auto-chauffeur ook extra comfort. Als je regelmatig je elektrische auto gebruikt, dan moet je het dagelijks opladen.

Met een laadstation kan de stekker eenvoudigweg worden afgenomen van de muurhouder en aangesloten op de elektrische auto. Het laadstation kan ook intelligent worden gebruikt door het aan te sluiten op het in-house  systeem.

Dit betekent dat overtollige zonne-energie kan worden gebruikt om de elektrische auto op te laden. De mogelijkheden van een laadpaal overtreffen eenvoudigweg iedere thuisinstallatie. Het is in de eerste plaats een investering, maar wel eentje die ook veiligheid en comfort biedt.

Nieuwste over Blog