Problemen of klachten als medewerker? Bezoek dan het preventief spreekuur

2 minuten leestijd

Als werknemer, staat er aardig wat druk op jou als persoon om je werk uit te voeren. Je hebt deadlines om te halen, projecten om te doen, opdrachten en nog veel meer andere zaken die bijgehouden moeten worden. Dit kan, na een langere tijd, enorm stressvol worden en zelfs tot burn outs of andere gezondheidsklachten leiden.

Om dit te voorkomen, is het verstandig om er als werknemer over na te denken hoe het werk dat je uitvoert jouw gezondheid beïnvloedt. Wellicht heb je vragen over jouw functie of maak je je zorgen om je gezondheid in relatie tot het werk. Iedere werkgever is verplicht ervoor te zorgen dat medewerkers met dit soort problemen naar de bedrijfsarts mogen.

De bedrijfsarts heeft, speciaal voor deze vragen of opmerkingen, een open spreekuur, oftewel een preventief spreekuur.

Wat houdt een preventief spreekuur in?

Een preventief spreekuur is dus een spreekuur dat bedoeld is voor werknemers zodat zij al hun aandachtspunten met een bedrijfsarts kunnen bespreken. Deze bedrijfsarts is een arts binnen bedrijven die zich speciaal bezighoudt met ziektepreventie, verzuim, re-integratie en gezondheidsproblemen op de werkvloer.

Het spreekuur is toegankelijk voor iedere werknemer binnen het bedrijf. Over het algemeen is dit spreekuur gratis voor medewerkers en de kosten die het bedrijf ontvangt, kunnen ook mogelijk gedekt worden.

Tijdens het preventief spreekuur, doorloopt de bedrijfsarts samen met de medewerker alle problemen, lastige situaties en gezondheidsklachten. De arts geeft hierbij advies, waardoor de werknemer in het vervolg weet hoe hij of zij met bepaalde situaties om moet gaan.

Privacy

Een bedrijfsarts werkt onder het medisch beroepsgeheim. Dit betekent dat alle besproken zaken privé worden gehouden en niet worden gedeeld met de werkgever of andere werknemers binnen het bedrijf. Alleen de werknemer kan toestemming geven voor het delen van informatie.

Als je als werkgevers vermoedt dat één van jouw werknemers kampt met problemen, is de beste optie een preventief spreekuur aan te bieden. Maar hoe bereik je dit? Voer open gesprekken met de medewerker en leg het belang van het spreekuur uit. Wellicht zorg je ervoor dat gezondheidsklachten voorkomen kunnen worden.

Nieuwste over Blog