Overstappen naar glasvezel; wel of niet doen?

4 minuten leestijd

In Nederland worden steeds meer huizen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Een glasvezelaansluiting zorgt voor een toekomstbestendig en sneller internetnetwerk dan bijvoorbeeld DSL. Dit is dan ook de reden waarom steeds meer mensen ervoor kiezen. In dit artikel vertellen wij je alles over glasvezel, wat de voor- en nadelen zijn die een glasvezelverbinding biedt en of het de moeite waard is om eventueel over te stappen. Mocht je hier interesse in hebben en zit je met wat onbeantwoorde vragen? Lees dan vooral door!

Welke andere opties zijn er?

De techniek die DSL gebruikt houdt in dat je gebruik kunt maken van het internet over een koperdraadverbinding, de telefoonlijn. De snelheid van het internet hangt dan af van de afstand tot de kast. In buitengebieden kan het dus zijn dat je dan helemaal geen internet hebt. Dit is de reden waarom veel mensen het liefst voor glasvezel kiezen. Naast de telefoonkabel wordt ook de televisiekabel gebruikt om te internetten. Hierbij sluit je dan een internet en televisieabonnement af bij dezelfde provider. Hier heeft afstand tot de kast geen invloed op de snelheid.

Wat is glasvezel en wat zijn de voordelen?

Een glasvezel is een vezel zo dun als een haar die bestaat uit hele dunne strengen glas. Al deze strengen vormen samen een glasvezelkabel. Data kan via deze vezels met de snelheid van het licht worden uitgewisseld.  Doordat laserlicht heel snel aan- en uitgeschakeld kan worden, wordt er heel snel en veel informatie verstuurd via glasvezelkabels.

Het voornaamste voordeel van internet via glasvezel is de snelheid. Internetten gaat via glasvezel vaak sneller dan via kabel of DSL. Zoals we hierboven al zeiden, wordt bij een DSL-verbinding het internet trager hoe verder je van de wijkcentrale af woont. Dit nadeel heeft glasvezel niet. Ook over grote afstanden kan een hoge internetsnelheid geleverd worden.

Ook is de up- en downloadsnelheid hetzelfde bij glasvezel, wat inhout dat iets versturen even lang duurt als iets downloaden. Bij een kabel- en dsl-verbinding zijn de uploadsnelheden vaak een stuk lager dan wanneer je iets downloadt.

Wat zijn de nadelen van glasvezel?

Naast voordelen heeft glasvezel ook een paar nadelen. Een belangrijk nadeel is dat het nog niet in heel Nederland verkrijgbaar is. Er bestaat dus een kans dat het bij jou thuis nog geen optie is, ook al zou je dat willen. Met een postcodechecker controleer je of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres, of binnenkort beschikbaar komt. Ook is een glasvezelabonnement vaak duurder dan een abonnement bij een DSL- of kabelprovider.

Moet ik overstappen?

Overstappen naar glasvezel kan een verstandige keuze zijn voor de toekomst. Ben je nu tevreden met je internetsnelheid en de prijs van je abonnement? Dan lijkt het niet aantrekkelijk om over te stappen. Toch is het aan te raden rekening te houden met de toekomst. Heb je nu een DSL aansluiting, dan is het zeker te overwegen om over te stappen naar glasvezel. Een ander voordeel is dat je huis meer waard wordt als er een glasvezelaansluiting is. Ook ben je goedkoper uit als je meedoet met de collectieve aanleg van glasvezel. Wanneer je later nog besluit over te gaan ben je duizenden euro’s meer kwijt, dan wanneer je het samen met de buurt laat aanleggen.

Nieuwste over Blog