3 x tips om je bedrijf meer internationaal te maken

4 minuten leestijd

Mocht je er wel eens over nadenken om je bedrijf wat meer internationaal te maken, dan ben je hier aan het juiste adres! Voor veel ondernemers is voornamelijk een groter bereik een belangrijke reden om internationaal te gaan. Ze denken zo sneller meer mensen te kunnen bereiken, meer impact te maken en meer omzet te verdienen. Het ligt echter iets ingewikkelder dan dat. Er zijn dan ook enkele dingen waar je rekening mee moet houden voordat je de stap gaat zetten. Wij hebben hier vijf tips voor je op een rijtje gezet waarmee je beter voorbereid begint aan het proces!

  1. Bepaal of de grens over gaan wel echt de moeite waard is

Een deel van je onderneming verplaatsen naar het buitenland klinkt misschien aantrekkelijk, maar in sommige gevallen is het niet de juiste keuze. Enkele mogelijkheden waarbij het wel een goed idee is zullen we hier benoemen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een vaste klant wanneer deze internationaal gaat opereren. Hiermee kan je de relatie verder versterken. Ook exporteren naar het buitenland kan schaalvoordelen bieden en je bespaart hierdoor kosten. Nog een voorbeeld is wanneer de markt in het thuisland is verzadigd en er geen uitdaging meer is, waardoor overproductie ontstaat. In het buitenland kan de marktvraag dan kansen bieden.

Maar er zijn dus ook scenario’s die ervoor zorgen dat het (nog) niet nodig is om internationaal uit te breiden. Een van de meest genoemde redenen hiervoor is dat Nederlanders graag kopen van andere Nederlanders. Ze worden ook graag in het Nederlands geholpen en krijgen graag Nederlandse instructies. Ook heeft Nederland gewoon hele goeie aanbieders zoals Marktplaats en Bol.com, waardoor grote internationale organisaties zoals Amazon en Ebay in Nederland nooit heel populair zijn geworden.

  1. Doe uitgebreid onderzoek voor je de grens over gaat

Het ene land is het andere niet: wees daarom goed voorbereid voordat je een land kiest waar je naar wil uitbreiden. Een Engelstalig land kan wellicht een goeie optie zijn, omdat een Engelse website dan voor iedereen goed te lezen is. Ook kun je natuurlijk een vertaalfunctie instellen, zoals door vertaalbureau Translavic. Zo weet je zeker dat alles goed leesbaar is voor iedereen. Let er vooral op dat je goed weet welke niches er zijn, wat de gangbare prijzen zijn en wie er marktleider is. Ook lokale klantbehoeften zijn heel belangrijk om te kunnen weten waar jouw diensten op moeten inspelen.  Deze zijn vaak cultuurgebonden, dus verdiep je goed in de cultuur van het land.

  1. Meer publiek betekent meer concurrentie

Wanneer je internationaal gaat met je bedrijf is niet alleen je publiek groter, maar je moet ook met alle grote internationale partijen gaan concurreren. Het is dan ook belangrijk om eerst je eigen markt te winnen voordat je gaat uitbreiden. Zolang er nog heel veel te winnen is in je eigen markt, heeft het ook geen zin om je energie te gaan besteden aan het bedienen van een nieuwe markt. Je zou dan in een andere taal moeten gaan communiceren en al je processen herzien om in die markt actief te worden. Als je net begint, wil je er eerst voor zorgen dat je bedrijf winstgevend wordt. Dat is veel moeilijker met twee bedrijven dan met één bedrijf. Laat staan als je het in een taal doet die niet je moedertaal is.

Nieuwste over Topondernemers