Ongeluk op de werkvloer: hier moet je aandenken

4 minuten leestijd

Hoewel werkgevers er alles aan dienen te doen dat een bedrijfsongeluk wordt gekomen, zit een ongelukje altijd in een klein hoekje. Het kan dus voorkomen dat er bij jou op de werkvloer iets gebeurt. Waar moet je dan opletten en hoe zit het met bijvoorbeeld de werkgeversaansprakelijkheid wanneer er letselschade is? We vertellen het jou in deze blog!

Een bedrijfsongeluk zegt het natuurlijk al: het is een ongeluk dat gebeurt tijdens het werk. Door de jaren heen zijn werknemers steeds beter beschermd. Denk bijvoorbeeld aan veilige kleding, schoenen en extra bescherming. Maar ook door bijvoorbeeld regels, afwisselingsplicht en andere ontwikkeling die ervoor zorgen dat er minder ongelukken kunnen gebeuren. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren, want waar mensen werken worden fouten gemaakt. Los daarvan kan een bedrijfsongeluk wél op jou als werkgever verhaald.

BHV’er aan het werk

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er op de werkvloer een BHV’er is. Deze persoon of personen zijn opgeleid om eerste hulp te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het koelen van brandwonden, verbinden van wonden of het reanimeren van een werknemer. Daarnaast weten deze mensen hoe ze moeten handelen in geval van een ongeluk. Ze blijven rustig, bellen 112 en kunnen de gewonde verzorgen. Het is dan ook belangrijk dat een BHV’er elk jaar opnieuw wordt bijgeschoold. En dat de EHBO-koffer up to date is en blijft. Zo weet je zeker dat je direct kunt schakelen in geval van een ongeluk.

Vaak loopt een medewerker fysiek letsel op als hij of zij een bedrijfsongeval heeft. Het slachtoffer heeft recht op een schadevergoeding als het ongeval tijdens werktijden is gebeurd en als het schade heeft opgelopen dóór het werk. Het kan dus letselschade claimen. Het is lastig om te zeggen wat hier precies onder valt, want het begrip bedrijfsongeval is behoorlijk ruim. Juist daarom is het slim om altijd juridische hulp in te schakelen wanneer er letselschade is.

Minder kansen op ongelukken

Juridische dienstverlening zorgt ervoor dat het rechtmatig gebeurt en of er geen kans is op nog een ongeluk. De werkgever staat hierbij ook in zijn recht. Om de sfeer dus goed te houden is het ook verstandig dat je hem hierbij ondersteunt en helpt waar nodig. Zo wordt er gekeken op een aantal punten, bijvoorbeeld:

  1. Of er daadwerkelijk sprake is geweest van een bedrijfsongeval
  2. Er wordt onderzocht hoe het ongeluk heeft gebeuren
  3. Er wordt gekeken wie het ongeluk heeft veroorzaakt
  4. Er wordt bekeken of de werkplek regelmatig wordt geïnspecteerd door de arbeidsinspectie

Aansprakelijkheid van de werkgever

Als werkgever ben je in beginsel aansprakelijk als er een bedrijfsongeval is. Het is tenslotte jouw taak dat medewerkers bepaalde werkzaamheden goed en veilig kunnen uitoefenen. Maar het is daarbij wel zo dat een medewerker die letsel oploopt moet kunnen aantonen dat het een bedrijfsongeval is. Als dit niet zo is en jij als werkgevers alle benodigde maatregelen hebt genomen en hier ook toezicht top houdt, dan is de kans aanwezig dat je niet aansprakelijk bent en dat je dus ook geen schadevergoeding hoeft te betalen.

Nieuwste over Blog