Jouw ontslagregeling opgesteld in een vaststellingsovereenkomst

4 minuten leestijd

Heel vervelend kan het zijn wanneer jouw werkgever besluit om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hiermee valt bij jou de zekerheid van het salaris weg en dit betekent dat je opzoek moet gaan naar ander werk. Afhankelijk van de periode dat jij hebt gewerkt en of jij een vast contract had of niet gelden er andere vergoedingen. Deze worden doormiddel van een ontslagregeling voorgesteld in een vaststellingsovereenkomst. In deze blog vertellen wij meer over zo’n overeenkomst.

Waarom een werkgever een vaststellingsovereenkomst aangaat? 

Nu is je vraag misschien, wat heeft de werkgever voor baat onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst? Een werkgever wil liever niet procedures starten via het UWV of een kantonrechter. Hierdoor kan hij/zij ervoor kiezen om dit te doen via een regeling. Hierin kijkt de werkgever samen met jou naar een passende oplossing. Maar om er zeker van te zijn dat die oplossing ook voor jou genoeg oplevert kan je bijvoorbeeld een jurist inschakelen. Maar eerst is het handig om te weten wat er in zo’n regeling moet worden opgenomen. 

Wat wordt er opgenomen in een vaststellingsovereenkomst? 

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om mee te nemen in de overeenkomst. Wij zetten ze op een rij: 

  • Einddatum

Wanneer wordt jouw contract beëindigd. Deze datum moet hard en duidelijk op papier staan. Deze zegt namelijk veel over de lengte dat jij kans hebt op een werkloosheidsuitkering. 

  • Ontslagvergoeding

Dit is een regeling die bij jouw werkgever komt te liggen. Wat die vergoeding precies is hangt af van een paar factoren. Lengte van jouw contract, jouw eigen leeftijd, kans op de arbeidsmarkt zijn factoren die een grote rolspelen op deze vergoeding. 

  • Bedrijfseigendommen inleveren 

Wanneer jij gebruik maakt van een computer, laptop of misschien een telefoon of auto van de zaak dan moet je deze natuurlijk inleveren. Het is goed om vast te stellen tot op welke datum jij deze uiterlijk kan inleveren. 

  • Bedrijfsinfo geheimhouden 

Wat mag jij wel en niet vertellen. Waarschijnlijk heb je bij het tekenen van jouw contract hier al voor getekend maar ook in de vaststellingsovereenkomst zal dit weer terugkomen. 

  • Referenties 

Omdat jij opzoek moet gaan naar nieuw werk wil je ook wel een goede review ontvangen van je huidige werkgever. Dit kan meegenomen worden in de overeenkomst.  

Goed onderhandelen heeft zin 

Veel werknemers vinden het moeilijk om te onderhandelen. Daarom zijn er veel juristen die dit voor je kunnen doen. Want het heeft wel degelijk zin om goed te onderhandelen over je overeenkomst. Een goede overeenkomst betekent uiteindelijk ook meer geld voor jou. Een werkgever zal vaak een startbod in zijn hoofd hebben. Jouw oude werkgever zal proberen je zo goedkoop mogelijk uit de deur te doen. Maar wist je dat je veel zaken mee kan nemen in de overeenkomst. Zo kan je nog extra budget krijgen voor opleidingen, maar je kan ook juridische kosten meenemen en laten betalen door de werkgever. Zo heeft slim onderhandelen wel degelijk zin. Ben jij benieuwd wat jouw rechten nog meer zijn wanneer je ontslagen wordt? Bekijk dan eens deze video.

Nieuwste over Blog