Is een zakelijke autoverzekering aftrekbaar? Hoe werkt het?

4 minuten leestijd

Als ondernemer zijn er een hele hoop zaken die ‘aftrekbaar’ zijn. Dit betekent dat je ze kunt opgeven aan de Belastingdienst als zakelijke uitgaven, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Toch zijn niet alle kosten zonder meer (geheel) aftrekbaar. Om te voorkomen dat je onbedoeld fraude pleegt door uitgaven op te geven die eigenlijk niet aftrekbaar zijn, is het dus goed om dat van tevoren goed uit te zoeken. Vandaag zoeken wij voor je uit of een zakelijke autoverzekering aftrekbaar is, en hoe dat dan werkt. Uiteraard is het vergelijken van autoverzekeringen van belang om de best mogelijke verzekering af te sluiten.

Is de auto zakelijk of privé bezit?

Het antwoord op de vraag of je een zakelijke autoverzekering voor de belasting aftrekbaar is, is afhankelijk van het antwoord op de vraag of de auto zakelijk of privé bezit is. Laten we beginnen met een auto die privé is aangeschaft:

  • Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto? Dan mag je de auto privé houden. Je mag dan €0,19 per zakelijk gereden kilometer opgeven als aftrekpost voor de belasting. Andere kosten, zoals voor de verzekering, brandstof of onderhoud, mag je niet aftrekken.
  • Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto, dan mag je hem ook op de zaak zetten. De auto wordt dan ondernemingsvermogen, waarbij je de kosten die je voor de auto maakt vrijwel allemaal mag aftrekken. Wel verreken je het privégebruik van de auto met de kosten.
  • Rijd je minder dat 500 kilometer per jaar privé met de auto, dan wordt de auto automatisch tot het ondernemingsvermogen gerekend en moet je de auto dus op de zaak zetten.

Is je auto dus privébezit en blijft dat zo, dan mag je de kosten voor de autoverzekering niet aftrekken. Deze vallen dan onder de 19 cent per kilometer die je wel af mag trekken.

Auto als ondernemingsvermogen

Is de auto zakelijk aangeschaft, of heb je een privé auto op de zaak gezet, dan mag je dus bepaalde kosten wel aftrekken. Je moet daarvoor wel eventueel privégebruik verrekenen. Ook voor een auto die zakelijk geleaset wordt, mag je de meeste kosten aftrekken.

Het gaat dan onder andere om de volgende kosten:

  • Verzekeringspremie;
  • afschrijving;
  • brandstof;
  • onderhoud en reparaties;
  • leasekosten;
  • motorrijtuigenbelasting;
  • kosten voor parkeren, tol, autowassen etc.

Hoe geef je de autoverzekering op als aftrekpost?

Je mag dus in de meeste gevallen de kosten voor de zakelijke autoverzekering opvoeren als aftrekpost. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Maar hoe werkt dat?

Deze kosten kun je, net als vrijwel alle andere zakelijke kosten, eenmaal per jaar opvoeren als aftrekpost bij de belasting. Dit doe je bij de belastingaangifte die je jaarlijks in moet vullen. Als ondernemer betaal je belasting over de winst van je onderneming. Kosten die je maakt voor je onderneming, mag je in mindering brengen op de winst, waardoor je over dat bedrag geen belasting hoeft te betalen. Vaak hoef je maar één bedrag als aftrekpost op te voeren, hiervoor tel je alle gemaakte kosten van het jaar op.

Bij een eventuele controle moet je dit bedrag uiteraard wel kunnen verantwoorden. Daarom is het goed om een administratie bij te houden van al deze kosten en deze ook altijd paraat te hebben. Bij twijfel kun je altijd de hulp van een boekhouder, administratiekantoor of de belastingdienst inschakelen, maar je bent wel altijd zelf verantwoordelijk voor het juist invullen van je aangifte!

Nieuwste over Topondernemers