Investeren in horloges, dit moet je weten!

3 minuten leestijd
black leather strap silver chronograph watch
Photo by Jatin Anand on Pexels.com

Last Updated on: 23rd augustus 2022, 02:41 pm

Precies aan het begin van de pandemie, in het voorjaar van 2020 gebeurde er iets vreemds: de  vintage horloge markt explodeerde, net toen het leven tot stilstand kwam. Niet lang daarna steeg de verkoop van nieuwe horloges ook. Het verzamelen van allerlei soorten horloges was ineens een stuk populairder geworden en ook een stuk lastiger!

Omdat de prijzen van luxe horloges de afgelopen jaren zo is gestegen, beginnen liefhebbers horloges steeds meer als een alternatieve vorm van investering te beschouwen en daar gaan we het in dit artikel over hebben. 

Waarom investeren in horloges?

Hier volgen drie belangrijke redenen om in horloges te investeren:

  • Diversificatie
    Echte goederen kunnen dienen als een goede bescherming tegen inflatie en ook als een manier om jouw beleggingsportemonnee te diversifiëren
  • Toenemende waarde
    Horloges kunnen vanwege verschillende redenen in waarde stijgen
  • Passie
    Het doel van een investering is om geld te verdienen. Het kan echter gewoon leuker zijn om te investeren in iets waar je echt geïnteresseerd in bent (en kunt dragen). Aangezien je een beleggingsfonds niet kunt dragen, zijn horloges toch een stuk interessanter!

Hoe investeren in horloges?

Er zijn verschillende manieren om in horloges te investeren:

Horloges direct kopen

De meest voor de hand liggende manier om te investeren in horloges is uiteraard gewoon door er een te kopen via een geautoriseerde handelaar. Hierdoor heb je volledige controle en keuze over welk horloge je wilt kopen, ook heb je de mogelijkheid om prijzen te vergelijken en rond te kijken. De nadelen met deze optie in vergelijking met andere opties is dat er een hoger kennisniveau nodig is.

Aandelen kopen van horlogebedrijven

Om exposure te krijgen via de aandelenmarkt kun je aandelen kopen in horlogebedrijven. Een goed voorbeeld hiervan is de luxe horlogewinkel watches of Switzerland, zij staan genoteerd aan de London Stock Exchange. De koers van het aandeel is in de afgelopen 12 maanden met meer dan 160% gestegen. 

Echter zijn en blijven veel luxe horlogemerken in handen van particulieren. Zo is Rolex 100% eigendom van de Hans Wilsdorf Foundation, Audemars Piguet is ook sinds de oprichting familiebezit en Patek Philippe is eigendom van de Zwitserse familie Stern. 

Dit zien sommige investeerders echter als een voordeel, aangezien ze meer gestimuleerd worden om kwaliteit en lange termijnwaarde in overweging te nemen, in plaats van snel geld verdienen terwijl de markt heet is. 

Fractioneel beleggen

De nieuwste manier om te beleggen in luxe horloges zoals Elysian Watches komt in de vorm van fractioneel beleggen. Hierbij koop je in plaats van een heel horloge van €100.000, maar een fractie van het horloge. Hiervoor zijn nieuwe alternatieve investeringsplatforms opgericht, waardoor investeerders vanaf een laag bedrag van al €50 kunnen investeren in luxe horloges. 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog