Je klanten binden door korting te geven

3 minuten leestijd
a red paper bag in the middle of red balloons with percentage symbols
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Je hebt een webshop of misschien wel een fysieke winkel. Korting trekt klanten aan, dat weet jij ook wel. Op dit moment geef je niet heel veel korting, maar je merkt dat klanten bij hun aankoop steeds vaker korting durven te vragen. Voor jou voelt dat een beetje dubbel, want ergens snap je de klant wel, maar jij wil natuurlijk ook gewoon een goede prijs voor je product hebben want je hebt niet voor niets de inkoopprijs betaald. Wil je klant kwaliteit? Dan komt dat ook met een prijs als het aan jou ligt. Een lastig onderwerp, wat jou betreft. Je besluit eens te gaan kijken naar eventuele kortingen. Onderstaande tips kunnen je helpen om zo te bepalen of je korting wil geven en hoeveel. 

Ondergrens

Als eerste bekijk je de verkoopprijs van een product en bekijk je hoever je kunt gaan. Dit is de ondergrens. Tussen de vraagprijs en de ondergrens ligt vaak ruimte om te onderhandelen, maar de klant ziet deze ruimte niet, alleen jij ziet die. Deze ruimte kan per product weer anders zijn, dus op sommige producten heb je meer winstmarge dan op andere. Heb je in je webshop of winkel een product met meer marge? Dan kun je overwegen om wat meer korting te geven. Weet wel voor jezelf heel goed wat de marge is en wat je ondergrens is en ga daar niet overheen, ook niet als dat meer klanten trekt. Jij moet niet in de problemen komen met de belastingdienst. 

Loyaliteit

Wanneer je klant tevreden is dan komt de klant een volgende keer weer bij je terug. Je kunt er eens aan denken om loyale klanten te belonen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door ze een vaste klantenkorting te geven. Dit kan bijvoorbeeld 5% zijn op alle aankopen. Heb je een klant die vaak grote aankopen doet? Denk dan eens aan volumekorting. Dan kun je denken aan zes halen, vijf betalen bijvoorbeeld. Ook pakketkorting is interessant. Stel je verkoopt verzorgingsspullen voor mannen. Je hebt een scheerzeep, een scheermes en scheerschuim. Deze scheerzeep, het scheermes en de scheerschuim verkoop je los. Je kan er ook voor kiezen om het in een pakket tee doen. De klant heeft daarbij vaak voordeel wanneer de klant meerdere producten afneemt. Bij scheerspullen heb je vaak kans dat de klant niet alleen de scheerzeep koopt, maar ook het scheermes. Doe dit in een pakket en doe er iets van korting bovenop en je verkoopt het waarschijnlijk, want in de ogen van de klant heeft deze er dan bijna gratis een derde product bij. 

Gereduceerd tarief

Heb je een nieuwe klant? Dan kun je ook nog eens denken aan een gereduceerd tarief als een soort welkomstkorting. De klant kun je vaak zo over de streep trekken om bij jou te kopen, in plaats van bij je concurrent. 

Nieuwste over Ondernemerstips