/

Horeca ondernemers nog altijd op zoek naar personeel

4 minuten leestijd

De horeca heeft het nog altijd erg lastig. Gestegen kosten en daardoor de prijzen op de menukaart zorgen ervoor dat mensen minder vaak een café of restaurant bezoeken. Als het dan al vol zit komt er een tweede probleem bij: een gebrek aan personeel. Want sinds de sector in 2020 en de jaren daarna flinke klappen kreeg door de lockdowns vanwege corona is het erg lastig om weer uit het dal te krabbelen. Veel voormalig horecapersoneel vond zijn heil in andere sectoren. De voormalige koks en obers vonden een baan met minder hectische werktijden en een beter salaris. Die komen dus vaak niet meer terug. Studenten willen nog wel een bijbaantje maar hebben ook steeds meer noten op hun zang omdat ze elders ook kunnen werken door de grote vraag naar personeel.

Hoe krijg ik mijn personeelsplanning nog rond?

Voor heel wat horeca ondernemers is het een hele puzzel. De horeca personeelsplanning bezorgt ze maar wat vaak slapeloze nachten. Want je wilt geen reserveringen weigeren of je zaak een dag in de week sluiten. Maar als er geen personeel is dan heb je vaak geen keus. Veel horeca is op maandag dicht, maar steeds meer zaken plakken daar ook de dinsdag en soms ook de woensdag aan vast. Open zijn lukt simpelweg niet omdat er geen personeel beschikbaar is om de gasten te bedienen. De eigenaar staat vaak in de keuken of achter de bar en kan maar zeer beperkt andere diensten uitvoeren. Bovendien moet er ook nog tijd overblijven voor de administratie. Als dat allemaal niet lukt dan gebeurt het niet zelden dat een café of restaurant alsnog moet sluiten.

Veel horeca kampt met een coronaschuld

Naast het naarstig zoeken naar geschikt personeel heeft veel horeca nog een ander probleem. Er werd door de overheid kwistig gestrooid met coronasteun. Loonkosten werden doorbetaald en er was een mogelijkheid voor uitstel van betaling. Maar veel van die bedragen moeten uiteindelijk wel worden terugbetaald. En dat wordt erg lastig als de omzet achterblijft. Net toen veel horeca ondernemers dachten het ergste te hebben gehad brak de oorlog in Oekraïne uit. Gevolg: brandstofprijzen rezen de pan uit en daardoor liep de inflatie in het algemeen fors op. Veel ondernemers konden de rekeningen niet meer betalen en moesten alsnog de deuren sluiten.

Hulp voor horeca ondernemers

Horeca ondernemers die niet opgeven en stug doorgaan om van hun bedrijf een succes te maken krijgen hulp van professionals zoals Booq Solutions. Dit bedrijf biedt oplossingen voor onder andere personeelsplanning maar ook voor het veraangenamen van de ervaring van de klant. Want een klant die een fijne avond heeft in jouw kroeg, of die onbezorgd geniet van een heerlijke maaltijd, zal zeker terugkomen. En daar moet je het uiteindelijk van hebben. Want alleen als de klanten weer binnenstromen en als de prijzen voor energie misschien toch weer wat naar beneden gaan, is er hoop op een goede toekomst voor de hard werkende horeca ondernemer.

Nieuwste over Blog