Hoeveel smartengeld krijg ik na een ongeluk?

5 minuten leestijd
Hoeveel smartengeld krijg ik na een ongeluk

U bent gewond geraakt door een ongeluk en vraagt zich af op hoeveel smartengeld u recht heeft. Een logische vraag omdat u wilt weten waar u aan toe bent. Dit kan alleen niet van tevoren worden bepaald. Zelfs niet door een ervaren jurist of andere letselschadebehandelaar. In dit artikel leggen we aan u uit hoe dit precies zit. Ook komt u erachter hoe het smartengeld wordt berekend.

De smartengeldvergoeding is nooit van tevoren te voorspellen

Wanneer u op zoek bent naar antwoorden, is het verleidelijk om te luisteren naar een letselschadebehandelaar die beweert dat hij de hoogte van uw smartengeld kan berekenen. Dat kan zeker, maar niet als uw letselschadezaak nog niet is afgerond. Een bedrag dat van tevoren wordt bepaald, is of niet haalbaar of niet eerlijk naar u als slachtoffer:

  • Niet haalbaar omdat het nog niet zeker is hoeveel schade u lijdt
  • Niet eerlijk omdat de smartengeldvergoeding een hele persoonlijke berekening is die pas kan worden afgerond als u zo goed als mogelijk bent genezen van uw verwondingen

De berekening van smartengeld na een ongeluk is zeer persoonlijk, omdat uw situatie uniek is. Een ander slachtoffer kan bijna precies hetzelfde ongeluk hebben meegemaakt, maar de gevolgen kunnen heel anders zijn. Daarom zijn er geen smartengeldtabellen waar u een bedrag uit kunnen halen die bij uw situatie past. Dat is maar goed ook, omdat dit voor oneerlijke situaties zou zorgen.

Hoe wordt het smartengeld na een ongeluk berekend?

Na een ongeluk krijgt u altijd met emotionele schade te maken. U lijdt pijn door uw verwondingen. U kunt verdriet ervaren door de gevolgen van het ongeluk, bijvoorbeeld omdat u er een zichtbaar litteken aan heeft overgehouden. Ook kunt u tijdelijk minder levenslust ervaren, omdat u door uw verwondingen veel dingen niet kunt doen zoals op stap gaan in het weekend, sporten of ongeremd met uw kinderen spelen. Al deze emoties spelen een rol bij het bepalen van de hoogte van uw smartengeld.

Om de hoogte van het smartengeld na een ongeluk te bepalen, moeten bepaalde persoonlijke vragen worden beantwoord waaronder:

  • Hoeveel pijn u heeft geleden door uw lichamelijke klachten
  • Hoe ernstig het ongeluk was en hoeveel invloed dit op u en uw dagelijkse leven heeft gehad
  • Of u tijdelijk of blijvend letsel heeft overgehouden aan het ongeluk
  • Hoe groot de invloed van zichtbare littekens op uw dagelijkse leven is
  • Wat de gevolgen van het ongeluk en uw letsel op uw dagelijkse leven zijn
  • Hoelang u heeft moeten herstellen van uw letsel en hoeveel energie u hierin heeft moeten stoppen

Uit deze vragen komen geen vaste bedragen gerold, maar het moet wel mee worden gewogen bij het bepalen van de hoogte van de smartengeldvergoeding. Hier kunnen ook grote verschillen te zien zijn tussen slachtoffers. U kunt na een verkeersongeluk bijvoorbeeld na een week alweer zonder moeite met de fiets op pad gaan, terwijl een ander slachtoffer wekenlang niet durft te fietsen. Daarom is het belangrijk dat er echt naar uw specifieke situatie wordt gekeken.

Smartengeldgids als hulpmiddel

Ervaren letselschadebehandelaren gebruiken de Smartengeldgids als hulpmiddel bij het berekenen van het smartengeld. Deze gids wordt ieder jaar bijgewerkt met de meest recente rechterlijke uitspraken over smartengeldbedragen in letselschadezaken. Uiteraard kunnen deze bedragen ook niet exact worden overgenomen in uw letselschadezaak, maar het kan wel als voorbeeld worden gebruikt om de juiste vergoeding te bepalen.

Hoe kunt u smartengeld claimen na een ongeluk?

Uw eigen smartengeldvergoeding claimen kan zeer confronterend zijn, omdat u met de verzekeraar in discussie moet gaan over wat u heeft meegemaakt door het ongeluk. Het kan ook veel moeite kosten om de juiste woorden te vinden om uw pijn en verdriet te omschrijven. Daarnaast is het ontzettend complex om een bedrag te verbinden aan uw emotionele schade.

U kunt hier ook een jurist voor inschakelen die na een ongeluk de maximale schadevergoeding en het bijbehorende smartengeld voor u claimt. Dit kan zelfs geheel kosteloos als u een letselschadebureau inschakelt zoals JBL&G. De juristen van dit kantoor zorgen ervoor dat hun buitengerechtelijke kosten ook door de verzekeraar van de tegenpartij worden vergoed. U heeft als letselschadeslachtoffer namelijk recht op gratis juridische hulp bij letselschade. U kunt uw energie en tijd dan in uw herstelproces stoppen, terwijl uw persoonlijke jurist een eerlijk smartengeldbedrag voor u claimt.

Nieuwste over Blog