Dit is wat factoring voor jouw mkb kan beteken

3 minuten leestijd
couple calculating all their bills
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Last Updated on: 12th april 2024, 12:30 pm

Als ondernemer of zzp’er is het soms lastig om grip te houden op je cashflow. Je hebt facturen uitstaan, maar het duurt soms weken of zelfs maanden voordat je klant betaalt. Ondertussen moet jij wel je eigen rekeningen betalen en misschien zelfs investeren in nieuwe producten of diensten. Een oplossing hiervoor is factoring. In deze tekst leggen we je uit wat factoring is en wat het voor jouw mkb kan betekenen.

Wat is factoring?

Wat is factoring precies? Factoring is een manier om je cashflow te verbeteren. Hierbij verkoop je openstaande facturen aan een factoringbedrijf, ook wel een factormaatschappij genoemd. Dit betekent dat je direct geld ontvangt voor je facturen, zonder dat je hoeft te wachten op de betalingstermijn van je klant. Het factoring bedrijf betaalt je een groot deel van de factuurwaarde, vaak binnen 24 uur, en neemt het debiteurenbeheer van je over. Dit betekent dat het factoringbedrijf het risico draagt voor laat of niet-betalende klanten. Op deze manier heb jij je geld dus vrijwel direct op je rekening staan.

Voordelen van factoring

Factoring heeft verschillende voordelen voor jouw mkb. Allereerst verbetert het je cashflow. Je ontvangt direct geld voor je facturen, waardoor je bijvoorbeeld je eigen rekeningen op tijd kunt betalen. Dit kan ook helpen bij het investeren in nieuwe producten of diensten. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over het debiteurenbeheer. Het factoring bedrijf neemt dit van je over en met het risico dat een klant laat of misschien wel helemaal niet betaalt. Hierdoor hoef jij geen tijd en energie te steken in het achterna zitten van klanten. Bovendien kan het factoringbedrijf je vaak helpen met het checken van de kredietwaardigheid van je klanten.

Nadelen van factoring

Naast voordelen zijn er ook nadelen aan factoring. Zo is het bijvoorbeeld niet gratis. Het factoring bedrijf rekent kosten voor de dienstverlening. Deze kosten verschillen per factoringbedrijf en per situatie. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de kosten en wat je hiervoor terugkrijgt. Daarnaast kan factoring invloed hebben op je relatie met je klanten. Je verkoopt immers de facturen aan het factoringbedrijf en zij nemen het debiteurenbeheer over. Sommige klanten kunnen dit als vervelend ervaren en het kan dus invloed hebben op je klantrelatie.

Je weet nu wat factoring is en wat het voor jouw mkb kan betekenen. Factoring kan helpen bij het verbeteren van je cashflow en het overnemen van het debiteurenbeheer. Het brengt natuurlijk ook extra kosten met zich mee. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen van factoring en de afweging te maken of factoring een goede oplossing is voor jouw mkb.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog