Hoeveel is jouw bedrijf waard en hoe stel je dat vast?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 25th november 2019, 12:41 pm

Ieder bedrijf heeft zijn eigen waarde en zijn eigen prijs. Leuk om te weten als ondernemer wat jouw bedrijf waard is, maar hoe reken je dat uit?

De prijs is niet de waarde

De waarde is niet hetzelfde als de prijs. Belangrijk om te onthouden als je de waarde van je bedrijf wil weten. De prijs waarvoor het bedrijf verkocht zou worden, hangt af van wat de verkoper voor het bedrijf wil hebben en wat de koper maximaal wil uitgeven. Natuurlijk kan de prijs door meer factoren variëren. Bijvoorbeeld door de huidige economie. Is het verstandig om nu te kopen en wat als de economie veranderd? Ook dat heeft invloed op de prijs.

De waarde van het bedrijf is vaak niet hetzelfde als de prijs die wordt afgesproken. De uiteindelijke verkoopprijs van een onderneming is het resultaat van de onderhandelingen tussen de twee geïnteresseerde partijen. De prijs hangt af van de koop- of verkoopmotieven, onderhandelingstactiek en –vaardigheden en de betalingswijze van de transactiesom.

Schaduw-prijsbepalers

De omzet en winst bepalen grotendeels de prijs die de nieuwe koper voor het bedrijf zal moeten betalen, maar ook de schaduw-prijsbepalers kunnen van invloed zijn. De schaduw-prijsbepalers zijn andere zaken die de prijs kunnen bepalen. Voorbeelden van schaduw-prijsbepalers zijn een actueel klantenbestand, gedane noodzakelijke investeringen, due diligence (boekenonderzoek) en alternatieven. Als u het bedrijf moet verkopen, is dat voor de koper een mooie kans om iets van de prijs af te snoepen. Het beste wat u daar tegen kan doen, is meer potentiële kopers zoeken.

Adviseur

Het is en blijft lastig om de exacte waarde van je bedrijf te schatten. Als je er over nadenkt om je bedrijf te verkopen en je zeker weet dat je de juiste waarde ervoor terugkrijgt, kan je het best een adviseur om hulp vragen. Zo kom je altijd op een exact bedrag uit dat representatief is voor jouw bedrijf. Een adviseur helpt bij alle stappen van de bedrijfsovername en zorgt ervoor dat de waarde die jouw bedrijf heeft, ook naar voren komt tijdens de bedrijfsovername. In de praktijk scheelt dit een hoop extra werk en stress.

Begin op tijd

Het verkopen van een onderneming is niet niks. Ook de overname van het bedrijf kan al veel stress opleveren, laat staan de onderneming overdragen aan een nieuwe koper. Begin op tijd met het regelen van je zaken en denk goed na over opvolgers en kopers. Elke ondernemer krijgt met overname te maken, hoe beter je bent voorbereid, des te makkelijker het gaat.

Nieuwste over Ondernemerstips