Kan je winkel overleven zonder webshop?

3 minuten leestijd

Nu consumenten steeds meer online winkelen, en steeds minder in winkelgebieden, staan veel kleine ondernemers voor een belangrijke keuze. Blijven zij alleen een fysieke winkel runnen, of breiden zij toch uit met een webwinkel? Of sluiten ze zelfs de fysieke winkel, en gaan ze helemaal over op een webshop? Een lastige keuze, zonder garanties voor een goede afloop, zo lijkt het.

Fysieke winkels hebben het zwaar

Wie het nieuws enigszins heeft gevolgd weet het: fysieke winkels hebben het zwaar. In steeds meer binnensteden staan panden leeg, en veel ook, en winkeliers lijken de grootst mogelijke moeite te hebben om mensen naar hun winkels te lokken. Gezellige koopavonden veranderen in uitgestorven straten en steeds meer winkels die hun deuren op dit soort momenten gesloten houden. De ene na de ander grote winkelreus valt om, en ook kleine winkeliers hebben vaak de grootst mogelijke moeite om het hoofd boven water te houden.

Toch zijn er ook succesverhalen te melden. Nieuwe formules, vaak afkomstig uit het buitenland, blijken wél aan te slaan. Klanten lopen de deuren van dit soort nieuwe winkelreuzen plat, terwijl ze de winkels die ze al jaren kennen steeds meer links laten liggen. Vernieuwing, dat lijkt dus een toverwoord te zijn, klanten iets bieden dat zij nog niet kennen. Opvallend is dat veel van dit soort nieuwe ketens geen webwinkel heeft: in een tijd waarin mensen steeds meer online gaan shoppen blijkt er middels alleen fysieke filialen dus wel degelijk winst te behalen.

Jouw winkel ook online?

Waar buitenlandse winkelreuzen er steeds vaker voor kiezen om geen webwinkel te beginnen, heb je die luxe als kleinere ondernemer niet altijd. Grote winkelketens die in veel landen actief zijn profiteren volop van alle schaalvoordelen die dat met zich meebrengt: zij kunnen hun producten vaak heel goedkoop inkopen, waardoor zij zelfs met lage verkoopprijzen nog genoeg winst maken. Voor een lokale winkelier gaat dit niet op.

De keuze om al dan niet een webshop te beginnen is een persoonlijke. Maar als je het doet, doe het dan goed. Houd in je webshop dezelfde sfeer aan als die ook in je winkel aanwezig is, zodat bestaande klanten zich er thuis voelen. Bied hen service aan, bijvoorbeeld door hen online te laten bestellen en hen de gekochte spullen persoonlijk op te laten halen als zij dit prettig vinden. Denk goed na over hoe jouw webshop zich kan onderscheiden van anderen.

Wat erg belangrijk is, is een goede hosting. Kies je als software voor Magento, kies dan ook een Magento host. Bedrijven die Magento hosting aanbieden weten wat jouw winkel nodig heeft, en zorgen ervoor dat je goed bereikbaar bent online. Want een webwinkel die slecht te bereiken is, daar ben je zeker niet bij gebaat.

Nieuwste over Ondernemerstips