Hoe start je een eigen onderneming?

5 minuten leestijd
man pointing laptop computer
Photo by LinkedIn Sales Navigator on Pexels.com

Veel mensen dromen ervan om hun eigen baas te zijn en een eigen onderneming te starten. Maar waar moet je op letten als je je eigen zaak op wilt zetten? Hieronder vind je enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je je eigen onderneming wilt starten.

Bedenk een interessant concept

Als eerste is het belangrijk om te bepalen waar je je zaak op wilt bouwen. Wat is je idee? Waar liggen je kwaliteiten en interesses? Bepaal welk product of welke dienst je wilt aanbieden en of er vraag naar is op de markt. Zorg dat je je idee goed uitwerkt en doe onderzoek naar de mogelijkheden en de concurrentie.

Bedrijfsplan

Een bedrijfsplan is noodzakelijk om te bepalen hoe je je onderneming gaat opzetten en hoe je deze gaat financieren. Hierin beschrijf je je idee, de doelgroep, de concurrentie, je marketingplan, je financiën en je verdienmodel. Het is een belangrijk document om te hebben als je op zoek gaat naar financiering of als je een aanvraag wilt doen voor subsidies.

Bepaal de juiste rechtsvorm

Bepaal welke rechtsvorm het beste bij jouw onderneming past. Ga je voor een eenmanszaak, Vof of BV? Overleg hierover met een adviseur of een accountant. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Financiering

Financiering is een belangrijk onderdeel van het starten van een onderneming. Bedenk hoeveel geld je nodig hebt en waar je dit vandaan wilt halen. Ga je voor een lening, een investering of een crowdfunding campagne? Maak een duidelijk financieel plan waarin je aangeeft hoe je de kosten gaat dekken en hoe je de zaak gaat financieren.

Welke verzekeringen heb je nodig?

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de verzekeringen van je bedrijf. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Overleg met een verzekeraar of een adviseur om te bepalen welke verzekeringen je nodig hebt en hoe je ze het beste kunt regelen.

Belastingen

Als ondernemer moet je rekening houden met diverse belastingen. Denk bijvoorbeeld aan inkomstenbelasting, btw en loonheffingen. Het is belangrijk om hier kennis over te hebben en deze belastingen op tijd aan te geven en te betalen. Overleg hierover met een belastingadviseur of een accountant om te bepalen welke verplichtingen je hebt en hoe je deze het beste kunt regelen. Ook heb je soms te maken met enkele voordelen, hiervan is het goed om te weten waar je precies aan toe bent. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke lease. Net als bij het aankopen van een auto mag je de kosten bij zakelijke lease aftrekken van de opbrengsten. Hou hierbij ook interessante subsidies in de gaten. Zo heeft de overheid de SEBA regeling weer geactiveerd waarbij u extra subsidie krijgt op emissieloze (elektrische) bedrijfswagens. Bekijk de SEBA regeling

Administratie en boekhouding

Een goede administratie en boekhouding is belangrijk om je onderneming te laten groeien en te zorgen voor een overzichtelijke financiële situatie. Houdt je verkoop- en inkoopprijzen bij, houdt bij wat je uitgeeft en ontvangt en maak regelmatig een balans op. Je kunt hiervoor software gebruiken of de hulp inroepen van een boekhouder. Dit is tevens een extra voordeel van zakelijke lease. Bij het aankopen van een auto komen moet je rekening houden met extra variabele kosten zoals reparaties aan het voertuig. Bij zakelijke lease valt dit binnen de maandelijkse kosten waardoor dit eenvoudiger verwerkt kan worden in de boekhouding. 

Marketing en verkoop

Hoe ga je jouw product of dienst aan de man brengen? Het is belangrijk om een goed marketing- en verkoopplan op te stellen. Bepaal wie je doelgroep is en hoe je hen wilt bereiken. Maak gebruik van verschillende marketingkanalen, zoals social media, email marketing, verkoop via je eigen website en netwerken. Zorg dat je weet hoe je jouw product of dienst het beste kunt verkopen en hoe je het beste in contact kunt komen met potentiële klanten.

Onderscheid je van de concurrentie

Als laatste is het belangrijk om je te onderscheiden van de concurrentie. Bepaal waarom klanten voor jouw product of dienst zouden moeten kiezen en zorg dat je je daar op richt. Maak gebruik van je unieke verkoopargumenten en zet deze vol in bij je marketing- en verkoopstrategie.

Nieuwste over Ondernemerstips