Zo verkrijg je een TAPA FSR certificaat

4 minuten leestijd

Helaas blijft criminaliteit in de supply chain alsmaar toenemen. En de incidenten worden ook steeds gewelddadiger. Om zowel de goederen én de mensen die hiermee werken te beschermen, is de organisatie TAPA in het leven geroepen. Bedrijven die hoogwaardige goederen opslaan en vervoeren, implementeren de TAPA richtlijnen om de magazijnen, distributiecentra en transporteurs te beveiligen. Lees hieronder alles over TAPA, de TAPA FSR certificering en hoe jouw bedrijf een certificaat kan verkrijgen.

Wat is TAPA?

TAPA staat voor Transported Asset Protection Association. Dit is een samenwerking waarin fabrikanten, logistiek dienstverleners, transporteurs, justitie en andere belanghebbenden beveiligingsstandaarden voor de supply chain vastleggen. De organisatie geeft trainingen en verstrekt certificaten aan bedrijven die aan de hoge veiligheidsstandaarden voldoen. Het uiteindelijke doel? De kans op transportcriminaliteit, ladingdiefstal en het verlies van goederen verkleinen.

Wat is een TAPA certificering?

Een dienstverlener of verlader kan aan de hand van een TAPA certificaat aantonen dat zijn bedrijfsprocessen voor het beveiligen van goederen op orde zijn. Er bestaan drie verschillende certificeringen:

  1. TAPA FSR: Facility Security Requirements (A, B of C)

De officiële standaard voor de opslag van high value goederen. 

  1. TAPA TSR: Trucking Security Requirements (1, 2 of 3)

De officiële standaard voor veilig wegtransport van high value goederen. 

  1. TAPA PSR: Parking Security Requirements (1, 2 of 3)

De officiële standaard voor veilige en beveiligde parkeerplekken voor vrachtwagens die hoogwaardige goederen vervoeren. 

Meer over het TAPA FSR certificaat

TAPA Facility Security Requirements (FSR) is de officiële TAPA-standaard voor de opslag en het transport van high value goederen. Denk aan farmaceutische goederen, technische apparatuur, tabak en consumptiemiddelen. TAPA FSR kent drie niveaus: A, B of C. Binnen die niveaus wordt omschreven aan welke processen en specificaties logistieke dienstverleners moeten voldoen om gecertificeerd te worden. Zo moet je bijvoorbeeld aan fysieke eisen voldoen als videobewaking, toegangscontrole en inbraakpreventie. Maar ook aan procedurele processen om de veiligheid van goederen te waarborgen, zoals regelmatige training van het personeel.

TAPA organiseert elk jaar trainingen in de EMEA-regio voor leden die gecertificeerd willen worden. Een TAPA FSR certificaat is drie jaar geldig, deze moet daarna hernieuwd worden. De FSR-standaard zelf wordt elke drie jaar herzien door TAPA. De volgende herziening van de norm zal medio 2023 van kracht worden.

Voordelen van een TAPA FSR certificaat

Naast het feit dat steeds meer internationale bedrijven vragen om een TAPA FSR certificaat, kun je met een TAPA certificering aantonen dat je bewust bent van de beveiligingsrisico’s en dat je alle benodigde maatregelen neemt om de risico’s te beheersen. Een TAPA FSR certificaat laat zien dat je waarde hecht aan de veiligheid van de goederen, maar ook aan de veiligheid van personeel en zakenpartners. De certificering straalt betrouwbaarheid en hoge kwaliteit uit. Bovendien is het dé manier om je te onderscheiden ten opzichte van concurrenten, omdat niet elk bedrijf een TAPA FSR certificaat heeft.

Hulp nodig bij het verkrijgen van een TAPA FSR certificering?

Wil je weten welke TAPA certificering jouw bedrijf nodig heeft? Schakel bij het verkrijgen van een TAPA FSR certificaat de hulp van professionals in. De beveiligingsspecialisten zijn op de hoogte van de laatste eisen, kunnen vrijblijvend beveiligingsadvies geven en bieden ondersteuning bij het behalen van een TAPA certificaat.

Nieuwste over Ondernemerstips