Hoe nodig is een aansprakelijkheidsverzekering voor een ondernemer?

4 minuten leestijd

Een aansprakelijkheidsverzekering die schade dekt binnen jouw bedrijf heet: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, afgekort AVB. Dit is een verzekering die schade dekt toegebracht door jou als ondernemer of één van jouw medewerkers. Dit kan zijn letselschade maar ook materiele schade valt hieronder. Neem jij als ondernemer geen aansprakelijkheidsverzekering kan dit op termijn grote financiële gevolgen hebben.

Wat valt er onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

  • Werkgeversaansprakelijkheid

Als één van jouw werknemers bijvoorbeeld letselschade oploopt door niet goed functionerende bedrijfskleding. Dus het dragen van bijvoorbeeld een niet correcte helm en ga zo maar door.

  • Schade die bij levering van jouw product is aangebracht

Denk hierbij aan een verhuisbedrijf. Je maakt tijdens de verhuizing schade aan deuren en muren. Dit kan komen door gebrek aan ervaring door jouw werknemers. Echter zijn de kosten voor jou als ondernemer.

  • Algemene bedrijfsaansprakelijkheid

Een klant loopt letselschade op door een natte vloer in jouw bedrijfspand. Of een werknemer van jou maakt iets per ongeluk kapot bij een klant van jou. Ook schades die achteraf voortkomen uit de hier bovenstaande punten worden gedekt. Bijvoorbeeld je vervangt stoelpoten en één stoelpoot was niet in goede staat. Hij breekt af en hierdoor valt iemand behoorlijk hard op de grond. Ook dan wordt die schade gedekt. Dus ook materiele- en letselschades worden gedekt. Je komt hierdoor niet voor kosten te staan die je liever niet zomaar voor je kiezen krijgt.

Kan ik aanvullende dekkingen krijgen bij mijn AVB?

Dit kan zeker. Je kan aanvullen waar je maar wil. Je moet enkel wel extra betalen per werknemer binnen jouw bedrijf. Er zijn vaak nog verschillende modules die je extra aan kan zetten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Opzicht

Deze dekt schades die je toebrengt aan bijvoorbeeld de auto van een klant die je aan het repareren.

  • Inloopschade

Deze dekt eventuele schade die je veroorzaakt voordat de ingangsdatum is ingegaan van jouw nieuwe verzekering. Deze schade mag er dus nog niet zijn wanneer jij jouw verzekering afsluit.

  • WEGAM

Deze dekking is zowel als module of als losse verzekering te verkrijgen. Deze dekt de kosten die worden opgedaan wanneer jouw werknemer schade rijdt aan een voertuig of zelf letselschade oploopt. Dit moet wel zijn tijdens een zakelijke rit. Dus dit gaat niet om woon- en werkverkeer.

Kiezen voor de beste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Je kan verschillende premies vergelijken en berekenen. Je wil natuurlijk niet te veel betalen voor jouw aansprakelijkheidsverzekering. Door een goede verzekering kan jij jouw dekken tegen deze risico’s. De hoogte van jouw premie hangt wel samen met een aantal factoren. Jouw beroep, het aantal werknemers en de jaaromzet spelen de grootste rol.

Dus: is een aansprakelijkheidsverzekering nodig voor mijn bedrijf?

Wij zeggen ja, als je geen hoge kosten wil betalen, en gedekt wil zijn als er wat misgaat is het aan te raden een verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en soms kan je er domweg niet veel aan doen. Het overkomt jou of jouw werknemers nu eenmaal. Dan is het vervelend om op te moeten draaien met soms grote financiële problemen als gevolg. Daarom zeggen wij, kies altijd voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Nieuwste over Ondernemerstips