Hoe kies je een financieel adviseur?

2 minuten leestijd

Het kiezen van een goede financieel adviseur kan het omgaan met geldzaken een stuk makkelijker maken. Er is veel keuze en aanbod, en als je verkeerd kiest kan het je veel geld kosten, in plaats van opleveren. Er zijn dan ook enkele dingen waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een financieel adviseur. Want wanneer je de goede kiest, kan het je veel geld opleveren! Hoe herken je immers wat een goede kandidaat is? En wat zijn echte afknappers? Wij zochten het voor je uit!

AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt openbare registers bij voor veel financiële instellingen. Ze werken samen met De Nederlandsche Bank (DNB) om een duurzame financiële omgeving te creëren. Hier kun je dus terecht voor advies en hulp met je keuze! Adviseurs zoals Harvest Finance kun je dan vergelijken met soortgelijke aanbieders. AFM zet zich namelijk in voor eerlijke en transparante financiële markten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Prijs

Nog  een belangrijk punt is de prijs van de financieel adviseur. Ook hier kan namelijk veel verschil in zitten, en duur is echt niet altijd beter. Zorg dat je van tevoren goed op de hoogte bent van de kosten die de adviseur gaat rekenen en vraag altijd om een uurloon. Officieel zijn financieel adviseurs verplicht om na het eerste kennismakingsgesprek een indicatie te geven van het totale kostenplaatje. Je kunt vaak op meerdere manieren betalen, denk aan: een vast totaal bedrag, een uurloon of een abonnementensysteem.

Vergelijken

Als je op zoek bent naar een financieel adviseur is het natuurlijk van belang om enkele aanbieders te vergelijken. Na het eerste kennismakingsgesprek is een financieel adviseur verplicht om het dienstverleningsdocument (DVD) aan je te verstrekken. Het DVD geeft informatie over de dienstverlening, onafhankelijkheid en de kosten van de adviseur. Alle financiële dienstverleners werken met hetzelfde standaard document. Je kan daarom een goede vergelijking maken tussen verschillende adviseurs. Het geven van advies gaat tegenwoordig steeds vaker digitaal doordat veel banken en kantoren zijn gesloten, dus bereid je hierop voor en vraag om hulp als je het moeilijk vindt.

Nieuwste over Blog