Autoalarm klasse 3: waar moet je opletten?

4 minuten leestijd

Criminelen weten je spiksplinternieuwe of juist oldtimer te vinden. En omdat jij niet dag én nacht in je voertuig kan blijven zitten, is het goed om voor een autoalarm te gaan. Dit houdt in dat jouw auto bijvoorbeeld gaat loeien als iemand probeert jouw auto te stelen of dat de startonderbreker ervoor zorgt dat ‘ie niet meer kan rijden. Een goede keuze is de autoalarm klasse 3. Wat dat precies inhoudt en waar je op moet letten bij het aanschaffen of plaatsen; we geven je graag advies!

Wie het heeft over een alarmsysteem klasse 3 heeft het eigenlijk over een autoalarm dat onder andere werkt op hellingshoekdetectie. Dit houdt in dat als criminelen proberen jouw auto te liften of op te krikken de sirene af gaat, maar ook als ze proberen jouw auto te stelen door middel van het breken van deuren en ramen. Met als enige doel: het beschermen van jouw voertuig.

Verschillende klassen

We spreken direct over alarmsysteem klasse 3 en daarmee hebben we klasse 1 en klasse 2 overgeslagen. Dit komt omdat eigenlijk alle Europese auto’s die jonger zijn dan 20 jaar al alarmsysteem klasse 1 standaard in de auto. Dit is namelijk de startonderbreker. Hierdoor kan een auto niet meer worden gestart wanneer er geen sleutel is. Klasse 2 is een alarmsirene dat werkt door middel van inbraakdetectie. Dus wanneer iemand jouw auto probeert in te komen gaat er een sirene af. Een klasse 2 alarm expert kan je hier meer over vertellen. Veel auto’s hebben dit ook al standaard in het pakket zitten en daarnaast voorkom je er mee dat er ramen sneuvelen.

Door te kiezen voor een autoalarm klasse 3 kies je dus eigenlijk voor een nog betere bescherming in je auto. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor klasse 4, hiermee heb je een GPS-tracker in de auto en kun je de auto opsporen. En klasse 5 houdt in dat de GPS-tracker ook direct wordt ingeschakeld zodra de auto wordt gestart.

Waar moet je opletten?

Nu je weet wat de verschillende autosysteem klassen inhouden, is het ook prettig om te weten waar je op moet letten. Allereerst gelden er belangrijke verplichtingen vanuit de bond van autoverzekeraars als het gaat om de installatie. Zo moet je altijd letten op het SCM-certificaat dat gaat om het kwaliteitsniveau. Ook dit is belangrijk wanneer jij jouw auto laat verzekering. Het is namelijk een garantie waarmee je kan aangeven dát je auto echt is beveiligd. Zodra de auto van zijn plaats is, wordt dat tenslotte een stuk moeilijker aantonen.

Wat kost een autosysteem?

En dan nog even over de kosten. Er zijn namelijk heel veel verschillende partijen waarbij je een autosysteem klasse 3 kunt laten installeren. Voor het systeem, inclusief de verplichte SCM-certificering betaal je ongeveer tussen de 500 en de 800 euro.

Zoals je kunt lezen is een autosysteem in je auto laten installeren een goede keuze wanneer je er zeker van wilt zijn dat je auto veilig op zijn plek blijft staan zonder door criminelen meegenomen te worden. Laat je hierover goed informeren. Meer weten over hoe je jouw auto kunt beschermen tegen criminelen? Lees dan deze tips van de politie eens!

Nieuwste over Blog