Hoe je geld kan besparen op je zakelijke lening

4 minuten leestijd
the-last-shirt-dollar-bill-20-euro-folded-128878.jpeg
Photo by Pixabay on Pexels.com

Voordat je een zakelijke lening voor je bedrijf afsluit, moet je weten dat zo’n financiering altijd geld kost. Onderaan de streep betaal je namelijk meer terug dan je leent. Dit komt doordat een geldverstrekker rente berekent over een bedrijfslening. Uiteraard wil je niet onnodig veel betalen. Daarom zetten wij hier vijf tips op een rijtje om te besparen op je zakelijke lening.

1. Kies de financiering die het beste bij je bedrijf past

Wie denkt dat er slechts één soort zakelijke lening is, heeft het mis. Als ondernemer kun je namelijk uit verschillende zakelijke leningen kiezen. Wanneer je een langlopende investering wilt financieren, kies je voor een zakelijke lening. Wil je een tijdelijk tekort aan liquide middelen oplossen? Of zoek je geld om de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen? Vraag dan zakelijk krediet voor je bedrijf aan. Verdiep je goed in beide financieringsvormen voordat je een keuze maakt. Wanneer je de juiste keuze maakt, kun je uiteindelijk veel geld besparen.

2. Vergelijk zakelijke leningen met elkaar

Weet je inmiddels welke financiering het beste bij je bedrijf past? Ga dan op zoek naar een geldverstrekker waar bij je deze lening af kunt sluiten. Lang hoef je hier niet naar te zoeken, want tegenwoordig biedt vrijwel iedere geldverstrekker verschillende zakelijke financieringen aan. Als je wilt besparen op je zakelijk lening is het overigens niet verstandig om je tot de eerste de beste geldverstrekker te richten die je tegenkomt. Het is beter om zakelijke leningen te vergelijken. In dat geval betaal je nooit te veel voor een zakelijke financiering.

3. Verbeter de kredietwaardigheid van je bedrijf

Veel ondernemers weten niet dat de kredietwaardigheid van hun bedrijf invloed heeft op de kosten van een zakelijke lening. Dit is wel het geval, want in de rente zijn risicokosten verwerkt. Hiermee dekt een geldverstrekker het risico af dat je een zakelijke lening niet aflost. Sta je er financieel slecht voor? Dan vallen de risicokosten hoger uit dan wanneer jouw bedrijf financieel gezond is. Als je wilt besparen op een zakelijke lening, kun je proberen om de kredietwaardigheid van je bedrijf te verbeteren. Je betaalt in dat geval minder rente en dat kan onderaan de streep resulteren in een behoorlijke besparing.

4. Denk goed na over de looptijd

Bij het afsluiten van een zakelijke lening kies je zelf de looptijd. Ondernemers zijn vaak geneigd om voor de maximale looptijd te kiezen. Dit is op zich logisch, want je smeert de kosten dan uit over een lange periode. Hierdoor blijven de maandelijkse kosten beperkt. Financieel gezien is het alleen niet altijd aantrekkelijk om een zakelijke lening met de maximale looptijd af te sluiten. Je betaalt dan langer rente dan wanneer je voor een kortere looptijd kiest. Bereken daarom wat in jouw situatie het meest voordelig is voordat je de knoop doorhakt.

5. Los extra af als dat kan

Naast de maandelijkse aflossing kun je vaak extra aflossen op een zakelijke lening. Hoeveel je precies extra af mag lossen verschilt per geldverstrekker, maar vaak is het zo’n vijf procent per jaar. Door extra af te lossen kun je besparen op een zakelijke lening. Je lost de lening namelijk eerder af dan gepland, waardoor je minder lang rente betaalt. Wil je een zakelijke lening aanvragen? Kijk dan ook altijd even of extra aflossen mogelijk is en hoeveel je extra af mag lossen.

Nieuwste over Blog