Het werk in de horeca verlichten: 5 tips

4 minuten leestijd

Last Updated on: 30th mei 2022, 01:49 pm

Het werken in de horeca is een type functie wat door buitenstaanders nog wel eens onderschat kan worden. Alleen als je zelf ooit in de horeca hebt gewerkt, weet je hoe zwaar dit fysiek kan zijn. Je loopt zo kilometers op een dag af, tilt zware dingen, en blijft ondertussen altijd in je vriendelijke en gastvrije rol. Het werk is dus al zwaar genoeg, zou je kunnen zeggen. Daarom hebben we in dit artikel vijf tips verzameld om het werk in de horeca zo nu en dan iets te kunnen verlichten.

Nooit met lege handen lopen

Als je ervaring in de horeca hebt, dan zal de zin ‘nooit met lege handen lo9pen’ je bekend voorkomen. In de horeca ben je veel aan het wandelen. Van A naar B, terug naar A, en weer heen naar B. Omdat je zoveel heen en weer loopt zou het zonde zijn als je terug naar de keuken loopt en er daarachter komt dat je vergeten bent de menukaarten mee te nemen. Met ‘nooit met lege handen lopen’ wordt bedoeld dat er altijd wel íets is wat verplaatst kan worden en wat je dus mee kan nemen, om je wandelingetjes in de horecagelegenheid zo efficiënt mogelijk te maken.

Serveerwagens

Op een serveerwagen kun je allerlei verschillende dingen plaatsen die je zou willen serveren. Wanneer je bijvoorbeeld een gerecht serveert waar je meerdere kleine borden of ander serviesgoed voor nodig hebt, is het onhandig om voor een tafel met veel gasten telkens heen en weer te moeten lopen. Een serveerwagen meenemen is dan een uitstekend idee – zo kun je alles in één keer meenemen zonder dat je zelf heel veel gewicht hoeft te dragen.

Steekwagens

Wat mensen wel eens vergeten, is dat er in de horeca ook met zwaargewicht getild wordt. Bijvoorbeeld als er weer nieuwe dozen wijn geleverd zijn, of kilo’s aan voedselvoorraad. Steekwagens zijn op dat moment dan een uitstekende oplossing. Je plaatst al het gewicht op de steekwagen, kunt hem in een simpele beweging kantelen en rolt hem zo heen naar waar je hem hebben wil. Zo belast je je eigen lichaam niet.

Kortere shifts

In de horeca is het vrij gebruikelijk om langere diensten te draaien of over te werken. Dit is echter funest voor je rust en kan resulteren in oververmoeide werknemers die lang bij moeten komen na zo’n lange shifts. Op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat ze overwerkt of zelfs overspannen raken. Binnen het bedrijf is het daarom verstandig om af te spreken dat werknemers het liefst niet langer dan een X aantal uur achter elkaar werken.

Houd de wettelijke richtlijnen in de gaten

Voor elke horeca onderneming zijn er regels om het welzijn van hun werknemers te kunnen beschermen. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat jonge mensen veel te veel gewicht gaan tillen. Dit zou kunnen resulteren in medische problematiek en op dat moment zou het goed kunnen dat je als werkgever aansprakelijk of verantwoordelijk bent. Kijk dus goed naar zaken zoals de arbowet.

Nieuwste over Topondernemers