Laadpalen op de werkplek bij ondernemend Nederland

3 minuten leestijd

De kilometervergoeding: een enorme kostenpost voor werkgevers. Maar vervoer gaat uiteraard verder dan slechts de uitbetaling van kilometers. Ook zijn er voldoende werknemers met een auto van de zaak. De aanschaf zorgt voor behoorlijke kosten. Om die kosten voor aanschaf en kilometervergoeding wat te drukken, is elektrisch rijden enorm interessant. En niet alleen daarom, ook om het duurzame aspect dat het met zich meebrengt. Ga jij als ondernemer de overstap naar elektrisch laden maken? Dan heb je ook zakelijke laadpalen nodig. Met de subsidies die genoemd worden in dit artikel, is die aanschaf een stuk leuker!

Laden in het kort

Als werkgever heb je diverse opties wanneer het gaat om zakelijk laden. Je kunt laadpalen op de zaak laten installeren, maar ook bij je werknemers thuis. Een slimme laadpaal verrekent de stroomkosten direct met jou als werkgever. Ideaal dus. Daarnaast is het via Dynamic Load Balancing mogelijk om de laadpaal voorrang te laten geven op groene stroom. Heb je zelf zonnepanelen op het bedrijfspand liggen? Dan is laden extra goedkoop!

75% afschrijven met de Vamil-regeling

De Vamil-regeling staat voor Willekeurige afschrijving milieu-investering. Sinds 2011 is het mogelijk om een bedrijfsmiddel op elk willekeurig moment af te schrijven tot 75%. Snel afschrijven betekent minder fiscale winst, waardoor je minder belasting in dat jaar betaalt. Jammer genoeg valt de reguliere elektrische auto niet meer onder deze regeling sinds 2022. Een EV met geïntegreerde zonnepanelen en een laadpaal nog wel!

Fiscale winst verlagen met de MIA

De Mia, milieu-investeringsaftrek, is net even anders dan de Vamil-regeling. Wel worden deze vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Ze maken namelijk gebruik van een gezamenlijke lijst. De milieulijst. De MIA stelt je in staat om tot 45% van de investering in mindering te brengen op de fiscale winst. De hoogte van dat percentage is wel afhankelijk van de milieu effecten. Tot een investering van € 2.500 komen je nieuwe laadpalen in aanmerking voor deze regeling. Op naar een groene toekomst!

KIA

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) zorgt ervoor dat je een laadpaal extra kunt aftrekken. Daarvoor moet je wel een minimale investering van € 450 doen. Geen probleem, want de minimale prijs van een laadpaal bedraagt zo’n € 500,-. Met behulp van de KIA kun je een fiscale winstaftrek tot 28% realiseren.

Kortom, laadpalen op de werkplek zijn kostentechnisch enorm interessant. En dan hebben we het nog niet eens over de duurzaamheid. Ben jij al klaar om de stap naar elektrisch te zetten?

Nieuwste over Blog