Het verschil tussen particuliere en zakelijke energie

4 minuten leestijd

Last Updated on: 9th januari 2023, 02:02 pm

Heb jij weleens gehoord van zakelijke energie? Dit refereert naar alle energie die een bedrijf verbruikt in tegenstelling tot privé verbruik. Ben jij op zoek naar een aanbieder van zakelijke energie? Overweeg dan ook opties zoals groene zakelijke energie. Wij hebben alle voordelen hiervan op een rijtje gezet. Lees dus snel verder als je alles wilt weten over (groene) zakelijke energie. 

Verbruik

Zoals al eerder genoemd, verschilt zakelijke energie van particuliere energie omdat het je hier geen particulier contract voor nodig hebt. Maar daarnaast wordt er ook onderscheid gemaakt tussen groot- en kleinverbruik. Ben jij een zzp’er die voornamelijk werkt vanuit het kantoor? Dan verbruik je hoog waarschijnlijk niet extreem veel energie. Daarentegen is een grote productiefabriek vaak wel een grootverbruiker. Bovendien is de elektriciteitsaansluiting ook vaak afgestemd op het verbruik. Een grootverbruiker maakt gebruik van een grootverbruikersaansluiting, die van meer dan 3×80 ampère vermogen moet voorzien. Ook voor een gasaansluiting van minimaal 40 m3 per uur heb je een grootverbruikersaansluiting nodig. Vind jij het lastig om te bepalen van welke elektriciteitsaansluiting je gebruik maakt? Je kunt de technische details vaak ook terugvinden op je factuur. Als de netbeheerkosten op je factuur niet genoemd worden, dan heb je een grootverbruikersaansluiting. Houd als grootverbruiker ook rekening met dat je meer verplichtingen hebt dan kleinverbruikers. Een voorbeeld hiervan is het op tijd regelen van energiezaken. Ben jij een kleinverbruiker? Dan heeft een extern bedrijf, zoals ELIX, een ACM-vergunning om zakelijke energie te leveren. 

Prijzen

Een veelvoorkomende vraag is of zakelijke energie goedkoper is dan particuliere energie. Echter is dit niet het geval. Daarentegen is de prijs voor zakelijke energie wel exclusief 9% of 21% BTW. Dit kan uiteindelijk veel schelen in de totale kosten. Let wel op dat zakelijke energieverbruikers vaak in hogere belastingschijven vallen, omdat ze ook simpelweg meer verbruiker. Hierdoor wordt de netto energieprijs per kWh wel hoger. Als je geïnteresseerd bent in het afsluiten van een zakelijk energiecontract is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken. De prijzen van zakelijke energieprijzen kunnen namelijk behoorlijk uiteenlopen, wat te maken heeft met meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grondstofprijzen, de winstmarges van aanbieders en het momentopname. Prijzen schommelen namelijk ontzettend van dag tot dag, wat er ook voor zorgde dat de energieprijzen dit jaar fors stegen

Groen

Als je een zakelijke energiecontract overweegt, kun je net zo goed kiezen voor een duurzaam en groen contract. Hiervoor betaal je hoog waarschijnlijk liever niet veel meer dan voor energie op fossiele brandstoffen. Dit is mogelijk als je jouw bedrijf zo energiezuinig mogelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, goed geïsoleerde gebouwen en LED-verlichting. Met het gebruik van LED-lampen kun je veel energie besparen ten opzichte van een traditionele gloeilamp. Daarnaast houd je met een goed geïsoleerd gebouw warmte vast in de winter, waardoor je minder hoeft te stoken. Bovendien zorgt een hoge isolatiewaarde ook voor een koeler gebouw gedurende de zomer. Dit is uiteindelijk niet alleen voordelig voor jouw portemonnee, maar ook de aarde en het milieu profiteert hiervan! Dus, waar wacht je nog op?

Nieuwste over Topondernemers