Hebben ondernemers wel vertrouwen in mensen in hun netwerk?

4 minuten leestijd
crop woman using smartphone and laptop during work in office
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Als ondernemer ben je hard aan het werk aan je eigen bedrijf en wil je dan ook dat alles goed verloopt. Je maakt hoogtepunten, maar ook dieptepunten mee. Denk bijvoorbeeld aan de afgelopen corona crisis die we net achter de rug hebben. In die tijd hebben we geleerd hoe belangrijk vertrouwen is. Daarnaast hebben we te maken met een markt die constant verandert. Om goed te kunnen blijven ondernemen, is het belangrijk om flexibel te blijven en te vertrouwen op de mensen in je netwerk. We geven er tips over in dit artikel. 

Prioriteiten stellen en delen

Wanneer iets belangrijk en urgent is, wordt het als prioriteit gezien. Als ondernemer is het goed om prioriteiten te stellen. Wat is er echt belangrijk en wat kan er wachten? Wanneer je prioriteiten hebt gesteld, is het daarnaast belangrijk om deze te delen met je netwerk en werknemers. Wanneer je dit doet, zullen je werknemers zich meer gewaardeerd voelen en zich harder inzetten voor het bedrijf. 

Vertrouwen in de systemen

Naast het vertrouwen hebben in je netwerk, is het ook belangrijk om vertrouwen te hebben in de systemen. Het komt nog vaak voor dat er niet genoeg vertrouwen zit in systemen, waardoor er nog buiten de gebruikte systemen omgewerkt wordt. Dit is zonde van de tijd, omdat een systeem het werk juist makkelijker en efficiënter hoort te maken. 

Stoppen met piekeren

Piekeren, we doen het allemaal. Wanneer je er echter in blijft hangen, kan het voor problemen zorgen. Nadenken is goed, het zorgt ervoor dat er actie wordt ondernomen en dat er besluiten worden gemaakt. Het kan ook omslaan wanneer de gedachten negatief worden. Wanneer dit het geval is, wordt het piekeren genoemd. Wat kun je doen om te stoppen met piekeren?

  • Geef jezelf geplande piekertijd. Plan een halfuur tot een uur in waarin je mag piekeren. Wanneer de tijd om is, stop je met piekeren tot het tijd is voor een nieuwe piekertijd. 
  • Schrijf op waar je over piekert. Het kan helpen om uit je hoofd te gaan en alles op te schrijven waar je aan denkt. Hiermee begrijp je beter waar je je precies zorgen over maakt. 
  • Neem de tijd om te ontspannen. Ga wandelen, een boek lezen of muziek luisteren om te kunnen ontspannen na een werkdag. 

Werk loslaten

Als ondernemer kan het lastig zijn om werk en privé gescheiden te houden. Zo komt het vaak voor dat je werk mee naar huis neemt, terwijl dit juist het moment is om te ontspannen. Wij geven praktische tips om werk los te laten:

  • Plan lege vakken in in je agenda. Dit helpt om echt vrije tijd te hebben. Als ondernemer ga je vaak maar door met werken. Door lege vakken te plannen heb je gegarandeerd vrije tijd. 
  • Doe iets voor jezelf. Door iets te doen waar je energie van krijgt, laat je het werk even los. Dit is vooral belangrijk na een drukke werkdag. 
  • Zorg voor een goede nachtrust. ‘s Nachts is het moment om uit te rusten van het werk. Zorg dan ook dat je voldoende rust kunt krijgen. 

Nieuwste over Ondernemerstips