Goede fulfilment voor meer sales

5 minuten leestijd

Open je een webshop, dan is goed fulfilment van groot belang. Zodat de processen vlot verlopen, je de klanttevredenheid hoog houdt en je meer bestellingen binnenkrijgt – die je ook daadwerkelijk kunt verwerken. Maar ook om te weten waar je als bedrijf aan toe bent en om inzicht te krijgen in bepaalde trends, zodat je daarop kunt inspelen. Wij vertellen hoe je dit doet!

 

Wat is fulfilment?

Even bij het begin beginnen. Wat is fulfilment precies? Fulfilment is de term die wordt gebruikt voor het proces van orderafhandeling. Voor alles wat er achter de schermen gebeurt bij een webshop om een bestelling aan de klant te kunnen leveren. Dit traject begint bij het moment dat producten binnenkomen in een magazijn, tot ze van daaruit worden verzonden naar de consument. Het kan daarbij gaan om kleding, maar ook om boeken, boodschappen of bijvoorbeeld drukwerk.

 

Fulfilment realiseren
IT-systeem
Maar hoe doe je dat dan? Om goede fulfilment te realiseren is het eerst en vooral van belang dat het IT-gedeelte op orde is. Die technologie heb je bijvoorbeeld nodig om het ordersysteem, de webshop en het magazijn aan elkaar te koppelen. Maar ook om te communiceren zowel de bezorger als de klant. Zodat jij weet waar je mailing uithangt én zodat je de consument daarvan op de hoogte kunt stellen.

 

Magazijn
Wat betreft het magazijn begint het fulfilmentproces bij de ontvangst van de goederen. Die moeten bij binnenkomst meteen worden geteld, gecontroleerd, ingeboekt en op de juiste plaats worden gelegd. Waar die plaats precies is, hangt af van de indeling van het magazijn. Het is verstandig om van tevoren goed na te denken wat logisch is qua opslag van de verschillende producten.

Voorraadbeheer
Daarnaast is het slim om in het magazijn de locaties van producten te identificeren met barcodes. Zo kan een softwaresysteem weer helpen bij het optimaliseren van de stocking. Maar ook bij het beheren van je voorraad. Het is belangrijk om altijd precies te weten wat je in huis hebt, zodat je ook weet wat je nog kunt verkopen. Een goed systeem helpt ook om trends in kaart te brengen en dat helpt weer om in de toekomst beter te anticiperen op de vraag van je klanten.

Orderverwerking
Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat er orders binnenkomen die je moet gaan verwerken. De juiste producten moeten uit het magazijn worden gehaald en voor het inpakken nog een keer worden gecheckt. Dan wordt de bestelling verpakt. In een verzenddoos, een envelop, of desgewenst zelfs compleet ingepakt in cadeaupapier. Ook hier is een dubbel check van belang, om te voorkomen dat de verkeerde bestelling aan de bezorger wordt meegegeven.

 

Afhandeling
Wanneer alles netjes is verwerkt, verzonden en bij de consument is bezorgd zijn er nog een aantal taken die we voor het gemak even scharen onder de categorie ‘afhandeling’. Daarbij moet je denken aan onder andere een efficiënt retour- of ruilproces. Maar ook aan een klantenservice die goed bereikbaar is. Dit draagt bij aan een hogere tevredenheid bij de klant. En tot slot kun je in het belang van het bedrijf zelf ook nog denken aan het rapporteren van het gehele fulfilmentproces.

 

Fulfilment uitbesteden
Zie jij het niet zitten om dit logistieke gedeelte van je webshop helemaal zelf te regelen? Dan kun je de fulfilment uitbesteden. In dat geval is het belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare partij die de juiste oplossingen biedt voor het fulfilment van jouw bedrijf. Het handigste is om dit toe te vertrouwen aan een bedrijf dat mailings van A tot Z couverteert, zodat je maar met één partij moet schakelen.

Niet meer alleen meer Sales maken, maar juist de kosten drukken. Daar hebben we ook Tips voor.

Nieuwste over Ondernemerstips