Geld lenen als ondernemer: hoe zit dat?

4 minuten leestijd

Het is als ondernemer vaak lastig om een lening te krijgen. Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor privédoeleinden. Kredietverstrekkers zien het al snel als een te groot risico, om de simpele reden dat je geen gegarandeerd inkomen hebt. Maar als je goed voor de dag komt en geen grote schulden hebt, is er zeker kans op een succesverhaal. Wij vertellen je aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Langer dan drie jaar ondernemen

Ondernemers die minder dan drie jaar een eigen bedrijf hebben, komen meestal niet in aanmerking voor een lening. Ben je al drie jaar op weg, dan word je wél gezien als een geschikte kandidaat. Mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. We hebben het dan overigens over allerlei soorten zelfstandig ondernemers. Met een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv), een maatschap of een vrij beroep. Maar ook over aandeelhouders van besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv).

Positieve BKR-registratie

Voor iedereen geldt bovenal dat ze positief geregistreerd moeten staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit kredietregistratiebureau houdt van elke persoon met een in Nederland afgesloten krediet een elektronisch dossier bij in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Daarbij worden alle soorten kredieten meegenomen; van leningen, tot aan creditcards en debetfaciliteiten op betaalrekeningen. Het is voor de kredietverstrekker van belang dat je een ‘onbesproken BKR’ hebt, om zeker te stellen dat je niet al te veel leningen hebt lopen. Dat kan namelijk duiden op een al veel te grote schuld.

Bedrijf en directeur in Nederland

De meeste kredietverstrekkers hechten er daarnaast ook waarde aan dat de ondernemer een ingezetene is van Nederland, dat het bedrijf in Nederland is gevestigd én dat het een bankrekeningnummer heeft in Nederland. Dit heeft te maken met het feit dat je niet zomaar kunt verdwijnen, als je eenmaal de smak met geld op je rekening hebt gekregen. Mocht het zo ver komen, ben je als Nederlander vrijwel altijd na te trekken. In zo’n geval kunnen kredietverstrekkers ook makkelijker schakelen met instanties in eigen land, dan met partijen in het buitenland. Het klinkt misschien allemaal een beetje ver gezocht. Maar alle voorwaarden hebben simpelweg betrekking op het verkleinen van de risico’s voor de kredietverstrekker.

Bestedingsdoel en onderpand

Verder is een bekende voorwaarde die veel kredietverstrekkers stellen bij een privé lening voor ondernemers, dat het bestedingsdoel consumptief is en dat dit aangetoond kan worden met een standaardverklaring. Dat is in feite niet veel meer dan een formulier waarin je bevestigt dat je de lening aanvraagt voor een privéaangelegenheid. Je belooft het geld dus niet te gebruiken ten behoeve van je eigen onderneming. Ook ziet een kredietverstrekker graag dat je een eigen woning hebt. Dat zou eventueel kunnen dienen als onderpand, mocht je om welke reden dan ook plotseling je lening niet meer kunnen betalen.

Administratie op orde

Verder kan het natuurlijk alleen maar in je voordeel werken als je je administratie op orde hebt en je de positieve cijfers kunt laten zien aan de kredietverstrekker. Want laten we eerlijk zijn: het is natuurlijk ook niet zo gek dat je niet zomaar een lening van duizenden euro’s krijgt, als je een zooitje maakt van je financiën en al jarenlang in het rood staat?!

Nieuwste over Ondernemerstips