Dit zijn de wegenbelasting en autokosten van 2019 waar je als ondernemer rekening mee moet houden

3 minuten leestijd

Wanneer rijd ik fiscaal?

Het is altijd even goed om op een rijtje te hebben wanneer je fiscaal autorijdt. Iedere kilometer die je voor je onderneming rijdt, is zakelijk. Ongeacht in welke auto je rijdt. De belastingdienst maakt alleen onderscheid tussen een privé- en bedrijfsauto. Stel dat je auto op je eigen naam staat, maar minder dan 500 kilometers privé rijdt per jaar, dan ziet de belastingdienst deze als een zakelijke auto.

 

Autokosten fiscaal aftrekken

In het bovenstaande geval moet je als zzp’er je auto op naam van de zaak zetten. Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten rondom de het rijden zakelijk kunt aftrekken van de belasting. Hieronder valt ook de financiering van de en de afschrijvingen. Ook kan je nog de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting.

 

Bijtelling voor zakelijke auto

Als je als zelfstandig ondernemer een auto op de zaak zet, waarbij dat dus moet als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, mag je alle kosten zakelijk aftrekken. Zelfs de afschrijvingen en financieringslasten. Voor je zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomensbelasting. Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dat percentage kan flink verschillen, de ene auto is de andere niet. Het kan gaan tussen 4% of 22%, afhankelijk van de CO2 uitstoot van je auto en het bedrag van de bijtelling. Dat wordt opgeteld bij jouw inkomen als ondernemer en daarover betaal je inkomstenbelasting.

 

Als je werkelijke autokosten lager zijn dan de bijtelling, is het misschien interessant om de auto privé te rijden en €0,19 per zakelijke kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

 

BTW retour bij privéauto

Als je jouw auto privé rijdt, maar ook gebruikt voor zakelijke aangelegenheden, dan geldt het volgende:

 

Als de auto privévermogen is, kan je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie-, en gebruikskosten aftrekken voor zover de auto voor de onderneming is gebruikt.

 

Autoverzekering

Als ondernemer moet je je natuurlijk ook verzekeren op de weg. Dat is ook wettelijk verplicht. Om de beste verzekering voor jou uit te zoeken kan je het beste je autoverzekering vergelijken met andere aanbieders. Zo kom je erachter wat voor pakket het beste bij jou past en hoeveel je moet betalen per maand.

 

Wegenbelasting

Het Rijk en provincies verwachten ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te ontvangen in 2019. Dat is zo’n 200 miljoen euro meer dan in 2018. De wegenbelasting verschilt per provincie. De provincies mogen zelf bepalen hoeveel ze willen innen, tot een door het Rijk bepaald maximum. In Drenthe ben je het duurst uit met 1.256 euro wegenbelasting voor een dieselauto en 616 euro voor een benzinewagen. In Noord-Holland kom je er relatief goed van af met 1.188 euro voor een diesel en 552 voor een benzineauto. Hoeveel je in welke provincie precies kwijt bent heeft het CBS voor je berekent.

Nieuwste over Ondernemerstips