Een zakelijke lening afsluiten, hoe gaat dat in zijn werk

4 minuten leestijd
zakelijke lening afsluiten

Op het moment dat je besluit om een zakelijke lening af te sluiten dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten en tevens moet je bepaalde gegevens van tevoren verzamelen. Zonder deze gegevens kun je niet bekijken wat de mogelijkheden zijn om zakelijk te lenen voor je onderneming. Een zakelijke lening afsluiten is niet iets wat je dagelijks doet en het gaat ook anders in zijn werking dan het privé afsluiten van een lening. De aanbieders van zakelijke leningen hebben onderling nogal grote verschillen en daarom is het belangrijk om van tevoren goed te bedenken welke mogelijkheden je wilt hebben en wat voor soort financiering goed past bij je onderneming. Let erop dat geld lenen geld kost!

De voorbereiding voor een zakelijke lening

Om te beginnen zal je even goed moeten nadenken over wat je wilt en wat je nodig hebt voor een zakelijke lening. Er zijn grote verschillen in het aanbod van kredietverstrekkers die zakelijke leningen aanbieden en daarom is het belangrijk om goed te weten wat je wilt en waarom. Op deze manier kun je al snel enkele kredietverstrekkers schrappen en makkelijker een keuze maken. Een aantal vragen die je jezelf zal moeten vragen zijn hoe je onderneming ervoor staat, hoeveel geld je wilt lenen en voor welke redenen, hoe ga je de zakelijke lening aflossen, hoe snel ga je het krediet aflossen, wanneer heb je het geld nodig en hoeveel mag de zakelijke lening je kosten?

Het vergelijken van zakelijke leningen

Vervolgens ga je de verschillende zakelijke leningen vergelijken en kijken waar je deze kunt aanvragen. Het is mogelijk om te kiezen voor een grote bekende bank met een kantoor, of je gaat online eens rondzoeken naar andere (nieuwe) initiatieven voor bedrijfskredieten. Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je kredietverstrekkers die relevant voor je zijn gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Je kunt hierbij zowel de inhoud van de zakelijke leningen als de voorwaarden die ze aan de aanvrager stellen vergelijken. Niet ieder aanbieder van een zakelijk krediet wil ook iedere klant dus die kun je al gemakkelijk overslaan. Binnen de vergelijkingen voor een krediet vind je de looptijd van de lening terug, het te lenen bedrag, het aantal jaren dat je actief bent als ondernemer, je minimale omzet, de rente voor een zakelijke lening, de kosten die je eenmalig betaald voor het afsluiten en de werkwijze voor het aanvragen van je zakelijke lening.

Hoe vraag je een zakelijke lening aan

Er zijn verschillende manieren om een zakelijke lening aan te vragen en dit hangt vaak geheel af van de verstrekker van het krediet. Bij de ene moet je een aanvraagformulier invullen en afschriften van de bank uploaden. Bij de andere moet je een heel boekwerk van documenten aanleveren en dit ligt geheel aan de manier waarop de kredietverstrekker je risicoprofiel bepaalt en wat ze denken dat ze daarvoor nodig zullen hebben. Sommige kredietverstrekkers handelen je aanvraag binnen een kwartier af en de andere doet hier een week over. Over het algemeen zie je dat de kredieten die een korte looptijd hebben met een snelle beoordeling ook een hoger rentepercentage hebben of er worden hogere kosten in rekening gebracht. Als je een positieve beoordeling krijgt dan zullen ze je een offerte opsturen waarmee je akkoord kunt gaan. Vervolgens wordt het geld naar je rekening overgemaakt.

Let op! Geld lenen kost geld.

Nieuwste over Ondernemerstips