Maak van je thuiswerkplek een écht kantoor 

4 minuten leestijd

Ondertussen kunnen we er niet meer om heen: thuiswerken. Het is een begrip geworden in 2021. Waar je vroeger incidenteel nog weleens thuis aan de keukentafel aan de bak ging. Of op de zolder een bureau had neergezet voor dagen dat je thuis aan het werk ging, zitten we nu massaal thuis te werken. En daarom is het prettig om een écht kantoor te creëren in je woning.

Een thuiswerkplek creëren dat volstaat aan de eisen van een echt kantoor reikt verder dan alleen een goed koffiezetapparaat. Wie veel uren thuis aan het werk moet, doet er wijs aan om in een aantal belangrijke zaken te investeren. Denk aan een goed bureau met een bijpassende bureaustoel. Dit is belangrijk, omdat je zo de juiste werkhouding kunt aannemen. Dat houdt in: voeten plat op de grond en armen in één lijn van de armleuning naar het toetstenbord. Voor een laptop is het verstandig om een laptopstandaard te introduceren op je bureau.

En dan heb je nog de randzaken, denk bijvoorbeeld aan een goede printer. Ook op je werk kun je het niet permitteren om geen instant ink meer in je printer te hebben. Kies daarom voor de extra optie printabonnement afsluiten. Zodat je altijd die belangrijke offerte kunt uitprinten.

Wat is de beste plek voor een thuiskantoor?

Het werkt het prettigste als je een afgesloten kantoorruimte hebt. Denk bijvoorbeeld aan een kamer die over is of maak van de schuur een kantoor. Ook een speciale aanbouw of de garage kun je ombouwen tot een kantoor. Hier moet dan natuurlijk wel iets meer aan gebeuren voordat het een (warme) werkplek is geworden.  Wordt het voor jou lastig om een afgesloten ruimte te creëren? Dan kan een vaste plek in de woonkamer natuurlijk ook.

Hoe houd je het thuiswerken gezond? Na een paar belangrijke punten zoals de locatie en de attributen van de thuiswerkplek, is het ook belangrijk dat je het werk mentaal gezond houdt. Vroeger was het tenslotte zo dat je het kantoorpand om 17:00 achter je op slot kon doen. Maar nu loopt werk en privé meer door elkaar heen. Het is hierbij belangrijk dat je dus voor jezelf regels maakt. En je natuurlijk ook aan deze regels houdt.

Frisse neus en een ommetje

Denk bijvoorbeeld aan in het weekend niet de computer aan. Trek échte kleren aan en blijf niet in je joggingsbroek zitten. Als je werkdagen van 09:00 tot 17:00 aanhoudt dan is het ook belangrijk dat je pauze neemt.

Zorg er dus voor dat je regelmatig buiten even een ommetje gaat maken voor een frisse. Trakteer jezelf op een lekkere kop koffie of een goede lunch. En maak met jezelf de afspraak dat je ’s avonds niet meer aan het werk gaat. Al deze punten zijn erg belangrijk wanneer je niet alleen je thuiswerkplek goed wilt inrichten maar ook de uren die je hier gaat doorbrengen. Want juist door even afstand van je werk te nemen, fysiek én mentaal, kom je goed door deze quarantineperiode heen.

Nieuwste over Blog