Een goed personeelsfeest: hoe pak je het aan?

3 minuten leestijd

Het organiseren van een personeelsfeest klinkt als een goed idee, maar kan behoorlijk veel valkuilen verbergen. Want wat als er geen gezellige sfeer ontstaat? Als er niemand wil dansen? Als iedereen zich afvraagt waarom hij of zij hier eigenlijk is? Of nog erger: wat als een deel van de collega’s al snel vervelend dronken is? Dan kan zo’n feest een behoorlijk averechts effect hebben. Het wordt er niet gezelliger op, wel ongemakkelijker.

De juiste plek en het juiste programma

Een goed feest, begint met een goede locatie. Kies er eentje die het liefst dicht in de buurt van de werkplek ligt. Wijk je hier namelijk te veel vanaf, dan zijn er mensen die niet blij zullen zijn met de afstand die moeten zij afleggen om de locatie te bereiken. Door vlak bij het werk te blijven, is dit minder snel een discussiepunt. Wil je toch naar een andere plek, laat medewerkers hier dan eventueel democratisch over stemmen, zodat in ieder geval de meerderheid tevreden is. Hierbij geldt natuurlijk wel dat de locatie voor iedereen binnen een redelijke tijd te bereiken moet zijn.

Naast de goede plek, geografisch gezien, moet de locatie ook aansluiten bij wat je precies wilt gaan doen. En dat is dan ook direct het volgende punt: het programma. Een goed personeelsfeest is meer dan alle mensen bij elkaar brengen en een muziekje aanzetten. Het gaat hier om mensen die elkaar doorgaans alleen tijdens het werk zien. Verwachten dat er tijdens een feest direct een gezellige, informele sfeer ontstaat, is vaak niet realistisch. Mensen moeten even zoeken naar hoe zij zich willen gedragen op zo’n moment. Is volledig informeel zijn een optie, of moet het werk in het achterhoofd blijven? Door een programma aan te bieden help je mensen de juiste toon te vinden.

Houd het altijd een beetje professioneel

Een personeelsfeest waar iedereen lekker los kan gaan klinkt gezellig, maar bepaalde professionele grenzen moeten er wel blijven. De eerste werkdag na een feest mag niet ongemakkelijk zijn. Geen herinneringen aan managers die al strippend op de tafels stonden te dansen, om maar eens iets te noemen.

De juiste personeelsfeest locatie kan helpen om de juiste toon te zetten. Waar men in een disco al snel zal vergeten dat het hier een activiteit van het werk betreft, is dat in bijvoorbeeld een congrescentrum minder snel het geval. Een dergelijke locatie geeft ook meer mogelijkheden om naast een feest, ook een meer zakelijk programma neer te zetten. Besteed bijvoorbeeld een deel van de dag aan een programma dat met het werk te maken heeft, en dat mag ook best losjes zijn. Het hoeft geen pittige werkdag te zijn. Het vervolgens afsluiten met een gezamenlijk diner of een borrel, kan voor een mooie dag zorgen waar niemand zich ongemakkelijk hoeft te voelen, en waar niemand de dag erna spijt van heeft.

Nieuwste over Ondernemerstips