Hoe begin je als MKB’er en hoe krijg je financiering?

4 minuten leestijd

MKB’er worden wel eens de motor van de economie genoemd. Het is niet altijd even makkelijk om te beginnen als MKB’er. Er komt veel kijken bij het opstarten van een bedrijf. Het grootste obstakel is het vinden van je zakelijke financiering. Hieronder zetten we een aantal zaken op een rijtje om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een goede bedrijfslening voor je bedrij

Schrijf je in als ondernemer

Je ondernemersavontuur begint bij je inschrijving als ondernemer in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Een onderneming in het midden- en kleinbedrijf hoeft geen complexe NV of BV te worden, als eenmanszaak kun je ook personeel aannemen. Als beginnende MKB’er is het slim om klein te beginnen en een eenmanszaak op te richten.

Maak een ondernemersplan

Waar je ook aanklopt voor een zakelijk krediet, je hebt altijd een ondernemersplan nodig. Een ondernemersplan bestaat uit het doen van marktonderzoek naar jouw dienst of product. Is er behoefte aan jouw idee op de markt of niet? En zo ja, is de manier waarop je je dienst of product op de markt zet de juiste manier en spreek je er de consument mee aan? Je kunt zo’n onderzoek uit laten voeren door een extern bureau. Op die manier heb je een beter idee of je onderneming kans van slagen heeft.

Hoe diep zijn je zakken?

Als starter heb je veel geld nodig. Meestal heb je dat startkapitaal niet zelf op zak en zelfs als je geld op de bank hebt staan, is het niet altijd slim dat appeltje voor de dorst helemaal op te maken aan je bedrijf. 

Een bedrijfslening is dan de uitkomst. Voor zo’n lening moet je geregistreerd staan bij de KVK in Nederland. Meestal zul je ook gevraagd worden om je ondernemersplan te laten zien. Degene die aan jou geld leent wil graag weten of het geld besteed wordt aan een bedrijf dat gezond kan blijven na het geven van de lening. 

Houd er als ondernemer altijd rekening mee dat je rente betaalt over je lening. De rente zakelijke lening is afhankelijk van de rente van de centrale bank op dit moment. Rente is geen reden om geen lening aan te vragen. Rente vormt simpelweg kosten die je als bedrijf moet maken om in één keer voldoende startkapitaal bij elkaar te verzamelen.

Qeld Bedrijfsleningen is een voorbeeld van een verstrekker van dit soort bedrijfsleningen. Qeld levert geld snel en is flexibel. Dat is prettig voor elke ondernemer.

Vraag de overheid om hulp

Als je een zakelijke lening afsluit word je soms gevraagd om een onderpand te bieden. Niet iedere ondernemer kan dat doen. De Borgstelling MKB-kredieten van de overheid kan je hierbij helpen. 

De overheid zorgt er dan voor dat je een groter onderpand hebt, zodat je wél die lening kunt afsluiten voor je onderneming. Daarnaast zorgt de overheid ervoor dat mensen die in het MKB willen investeren geld ontvangen, wat het voor jou makkelijker moet maken om een goede investeerder te vinden. 

Doe je als ondernemer iets met techniek? Dan kun je vaak nog weer wat extra subsidie ontvangen van de overheid. De Nederlandse regering wil namelijk dat ons land vooruitstrevend blijft op de tech-markt. Op die manier kun je proberen de concurrenten in landen met lagere lonen proberen voor te blijven en te blijven innoveren.

Nieuwste over Blog