De voordelen van 3D printtechnologie voor jouw bedrijf

4 minuten leestijd

De ontwikkelingen op het gebied van 3D printtechnologie gaan razendsnel. Tegenwoordig kan bijna ieder object wel gemaakt worden met een Ultimaker 3d printer: of je nu eetstokjes, een fiets of een heel huis wilt: een 3D-printer kan het maken. De kans is groot dat jij in jouw bedrijf nog geen gebruik maakt van een 3D-printer. Tijd om jezelf eens af te vragen waarom je nog geen gebruik maakt van deze nieuwe technologie. 3D printtechnologie heeft immers vele voordelen voor jouw bedrijf.

Kostenbesparend

3D printtechnologie is uiterst efficiënt. Je verspilt in het productieproces weinig kostbare grondstoffen. Een 3D-printer is bovendien niet arbeidsintensief, zodat je kan besparen op de salariskosten in het productieproces.

Snel

Het productieproces van een 3D-printer gaat relatief snel. Dit komt vooral doordat de printer geen pauze nodig heeft en niet gebonden is aan kantooruren. Een 3D-printer kan dan ook efficiënt ingezet worden, waarbij het productieproces continu doorgaat. Afgezet tegen conventionele productietechnieken is 3D printtechnologie dan ook relatief snel.

Maatwerk

Niets zo veranderlijk als de markt. Een product waar de ene dag nog veel vraag naar is, kan de volgende dag plots volledig uit de mode zijn. Daarnaast verschillen de wensen van consumenten onderling sterk. Als bedrijf wil je dan ook maatwerk kunnen leveren. Dit is bij uitstek mogelijk met een 3D-printer. Door de technische tekening van jouw product aan te passen kan ieder product uniek zijn, zonder dat het productieproces gewijzigd wordt.

Snelle productontwikkeling

Zoals gezegd kunnen de wensen van de markt snel veranderen. Daar wil je als bedrijf op inspelen. Dit kan je doen door in jouw productieproces een 3D-printer te gebruiken. De tijd van ruwe schets naar eindproduct kan je significant inkorten, bijvoorbeeld omdat je geen mallen meer hoeft te gebruiken. Door ook je prototypes te maken met een 3D-printer, heb je het eindproduct snel in handen en kan je dit snel verder ontwikkelen. Zo speel je uitstekend in op de wensen van de markt en blijf je jouw concurrentie altijd eens stap voor.

Duurzaam

Maak je producten met een 3D-printer, dan maak je gebruik van een duurzame productietechniek. Niet alleen ontstaat in het productieproces nauwelijks afval, het is ook makkelijk om producten relatief snel te produceren. Hierdoor hoef je minder producten in voorraad te houden, wat zorgt voor minder verspilling op het moment dat niet alle producten verkocht worden. Je productie is optimaal op het moment dat de productie pas plaatsvindt op het moment dat een bestelling binnenkomt.

Materiaalkeuze

Met een 3D-printer kan je een grote verscheidenheid aan materialen gebruiken voor je productie. Zo kan je telkens kiezen voor een materiaal dat optimaal is voor het beoogde gebruik van het product.

Conclusie

3D printtechnologie heeft dus vele voordelen. Of deze ook voor jouw bedrijf van toepassing zijn, is afhankelijk van jouw precieze situatie. Ook als een 3d printer nu nog weinig voordelen biedt voor jouw bedrijf, is het goed om alert te blijven. De ontwikkelingen op het gebied van 3D printtechnologie gaan immers snel.

Nieuwste over Blog