/

Business coach: “Zelfkennis essentieel voor succes”

3 minuten leestijd

“Om succesvol te zijn op welk gebied dan ook is zelfkennis essentieel.” Voordat je kleurentraininkjes met je team gaat doen – ga eerst eens bij jezelf te rade. Veel mensen vinden dat zij veel zelfkennis hebben, maar in de praktijk blijkt dat vaak behoorlijk tegen te vallen. Het is hoogstens de vrije ruimte die zij van zichzelf kennen. Mocht je je afvragen “wat is vrije ruimte?”, dat is een onderdeel van het zogeheten Johari-venster. Het uitgangspunt voor succes op basis van zelfkennis. Iets wat volgens een goede Business Coach onmisbaar is. 

 

Het Johari-venster

Het Johari-venster bestaat uit vier kwadranten en is opgebouwd uit verschillende aspecten. 

Volgens dit model verloopt de communicatie binnen je bedrijf het best als je jezelf in de vrije of open ruimte bevindt. In het venster wordt dit aangeduid met de “Arena”. Over de andere drie vlakken hebben we weinig tot zelfs geen zelfkennis. Communiceren helpt om de gebrekkige zelfkennis uit de andere drie kwadranten in de “Arena” onder te brengen. Meer kennis over aspecten binnen jouw team waardoor de samenwerking nog beter verloopt. 

 

We hebben allemaal een blinde vlek

Voor wie denkt “ik heb geen blinde vlek” of “die blinde vlek, die is niet van toepassing bij mij”: iedereen heeft ‘m. Er zijn genoeg dingen op te noemen waar jij geen weet van hebt, maar je collega’s of werknemers wel. Deze blinde vlek verschuif je naar de Arena door feedback te verkrijgen. En de feedback ook daadwerkelijk te gebruiken. 

 

Veel mensen die succesvol willen worden, kunnen niet goed met feedback omgaan en blijven stil staan waar anderen verder groeien door wel met de feedback aan de slag te gaan en zo hun processen te verbeteren. 

 

Het “Privé” gebied

Er zijn zaken die je liever voor je houdt. Door deze dingen voor jezelf te houden, wordt je de welbekende binnenvetter. Toch moet je deze emotionele zaken ook blijven door communiceren. Dat hoeft niet met je werknemers, maar met een ander vertrouwenspersoon. Bespreek emotionele zaken, die nu aan je blijven knagen, met een persoon die je 100% vertrouwt en waarbij je zeker weet dat zaken niet via de band bij je terugkomen. Een Business Mentor is daar een goed voorbeeld van. 

 

Dat is niet alleen goed voor je emotionele gezondheid, maar op lange termijn ook je fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Door die factoren in je leven in balans te houden, kun jij doelen bereiken die anders nooit toereikend waren.

Nieuwste over Blog