Zo leer jij beslissingen te nemen voor je bedrijf

3 minuten leestijd

Als ondernemer sta je er elke dag weer voor: het nemen van beslissingen en het maken van keuzes. Of het nu gaat om het aannemen van medewerkers, het op de markt brengen van een (nieuw) product of kleinere dingen als welk lettertype je kiest voor een huisstijl, of welke koffiemachine je neer zult zetten. Niet iedereen maakt even gemakkelijk dit soort keuzes en beslissingen nemen valt veel mensen zwaar. Maar je kunt het wel leren. Hoe jij beslissingen leert nemen voor jouw bedrijf, leer je hier.

Testen

Wil je een nieuw of vernieuwd product op de markt brengen, maar twijfel je over het moment? Hoe veel ga je testen en wanneer ben je tevreden? Er is iets dat je daarbij kan helpen en dat heet Process Simulate. Hiermee kun je in een vroeg stadium je productieproces in beeld brengen in een 3D simulatie. Daarmee kun je concepten al vroeg valideren, storingen reduceren en een hogere kwaliteit verkrijgen. Bovendien kunnen de productiekosten omlaag, al was het alleen maar omdat je minder fysieke prototypes hoeft te (laten) maken. En dat vrijwel geheel geautomatiseerd. Veel efficiënter wordt het nemen van beslissingen bijna niet.

Samenwerken

Veel processen binnen een bedrijf doe je niet in je eentje. En dus neem je beslissingen vaak ook niet in je eentje. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar deel en maakt daarin keuzes, al dan niet met ruggespraak met anderen. Dit kan alleen behoorlijk arbeidsintensief zijn en een verkeerde beslissing, hoe klein ook, kan grote gevolgen hebben. Met een tool als Teamcenter maak je als team weloverwogen beslissingen doordat alle details in alle fases van een traject voor iedereen beschikbaar zijn. Samenwerken aan één project, over verschillende lagen binnen de organisatie, van concept tot op de markt brengen, wordt zo gestroomlijnder en dus gemakkelijker voor iedereen en dat bespaart kostbare tijd.

Niet beslissen kan niet meer

Het is gewoonweg niet meer mogelijk om gewoon géén beslissingen te nemen. Want geen keuze durven nemen is eigenlijk kiezen voor de status quo die er nu is. En daardoor verandert er dus niets, blijft alles bij het oude en is vooruitgang niet mogelijk. In welk deel van het proces jij ook beslissingen moet nemen, je zult dus íets moeten beslissen. Daarvoor is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt:

  • Niet alles zal altijd succesvol zijn. Als je dat in je achterhoofd houdt, dat je kan en mag falen, dan maakt dat het gemakkelijker om een beslissing te maken;
  • Stel een deadline voor jezelf en bepaal de criteria die behaald moeten worden voordat jij een keuze maakt;
  • Maak een shortlist met 2 keuzes, de rest is ruis;
  • Willekeurig kiezen, zijn je keuzes qua waarde gelijk dan kun je dus willekeurig iets aanwijzen en is dat je beslissing.

Met deze tips moet beslissingen nemen een stukje gemakkelijker zijn geworden!

Nieuwste over Topondernemers