Belasting op Vakantiegeld in 2024 uitgelegd

6 minuten leestijd
Belasting op Vakantiegeld

Last Updated on: 8th januari 2024, 12:59 pm

Het vakantiegeld, ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd, zit er weer aan te komen. Iedereen kijkt ernaar uit. Maar hoe zit dat eigenlijk met de belasting die je betaalt over je vakantiegeld? Om hier wat meer duidelijkheid over 2024 te geven hebben we het volgende voor je uitgezocht.

Dit moet je weten over vakantiegeld in 2024.

Vakantiegeld is ook in 2024 8% van je salaris, dat houdt in dat je dus 8% over je loon krijgt. Het is dus een extraatje en wordt niet op zij gezet. Al zijn er ook CAO’s waarbij het niet is verplicht, wanneer je bijvoorbeeld een nul-urencontract hebt. Wil je ergens over onderhandelen dan kan dit iets moois zijn om toe te voegen aan je contract.

Ook goed om te weten is dat het vakantiegeld eigenlijk altijd eind mei wordt uitgekeerd. Dan kan je dus een extraatje bovenop je loon verwachten. Bijvoorbeeld voor de vakantie, maar je ziet ook vaak dat mensen er andere dingen van doen.

Denk bijvoorbeeld aan nieuwe meubels of een aanbetaling voor de auto. Niemand kan je verplichten je vakantiegeld ook daadwerkelijk aan een vakantie uit te geven, maar het kan natuurlijk prettig zijn om dit bedrag wel apart te houden voor een paar daagjes vrij.

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Het vakantiegeld dat je ontvangt is meestal 8 procent van je brutoloon. Dit vakantiegeld wordt in de meeste gevallen uitgekeerd in mei. Vakantiegeld wordt berekend over de periode van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar.

Om het even makkelijk te maken nemen we als voorbeeld een maandloon van € 3.000, bruto. Wanneer je hier 8% van neemt is dit € 240,- vakantiegeld per maand.

Op jaarbasis betekent dit dus 12 x € 240,- = € 2.880,- vakantiegeld. Maar over dit bedrag moet je nog belasting betalen. Helaas krijg je dus niet de volle 8% die je hebt gespaard dat jaar.

Hoeveel belasting betaal je over vakantiegeld 2024?

Hoeveel belasting je moet betalen over je vakantiegeld wordt bepaald door de hoogte van je inkomen. Aangezien vakantiegeld een extra bedrag bovenop je reguliere salaris is, valt dit bedrag binnen de hoogste belastingschijf die voor jou van toepassing is.

In het bovenstaande voorbeeld verdien je op jaarbasis € 36.000,-. Dan krijg je 2880 euro bruto vakantiegeld. Dit bedrag valt in zijn geheel in box 1 belastingschijf 1 van 36,97%, wat neerkomt op een bedrag van 1064,74 euro wat je als belasting moet betalen. 

Je zult dus in 2024 met een loon van € 3.000,- per maand, oftewel €36.000,- per jaar, bruto € 2.880 per jaar vakantiegeld ontvangen, waarvan je € 1815,26 zult overhouden (€ 2880 – €1064,74).

Dus hoeveel vakantiegeld ontvang je netto?

Om het netto vakantiegeld uit te rekenen lijkt het alsof de simpele som van het bruto vakantiegeld – het bedrag is wat je netto krijgt gestort op je bankrekening. In dit geval is dit dus € 2.880 – € 1064,74 = € 1.815,26.

Netto krijg je dus een bedrag van € 1.815,26 vakantiegeld.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt over je vakantiegeld. Verdien je op jaarbasis, inclusief vakantiegeld, meer dan € 75.518,- op jaarbasis, dan val je in belastingschijf 2 en betaal je over je vakantiegeld 49,5 % aan belasting.

Om je netto vakantiegeld uit te berekenen gebruik je dus de volgende formule:

8 % van het bruto jaarsalaris – 8 % van het het bruto jaarsalaris x percentage uit belastingschijf 1 = 36,97 % / percentage uit belastingschijf 2 = 49,5 % = Netto vakantiegeld.

Verdien je dus meer €  75.518 euro per jaar dan betaal je dus 49,5 % belasting in plaats van  36,97 % belasting. 

Bij een bruto maandsalaris van € 7.000,- krijg je dus:

8 % van 84.000 – 8 % van 84.000 x 0,495 = 3.393,6.

Je betaalt in dit geval dus een bedrag van € 3.326,40 aan belasting en krijgt netto € 3.393,60 aan vakantiegeld uitbetaald.

Het berekenen van je belastinggeld is dus even puzzelen, maar is zo uitgerekend als je eenmaal doorhebt hoe het in elkaar zit.

Het vakantiegeld, ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd, zit er weer aan te komen. Iedereen kijkt ernaar uit. Maar hoe zit dat eigenlijk met de belasting die je betaalt over je vakantiegeld? Om hier wat meer duidelijkheid over te geven hebben we het volgende voor je uitgezocht.

Wie heeft er recht op vakantiegeld?

Ieder jaar zien we weer dat er conflicten ontstaan door vakantiegeld. Er zouden veel werknemers zijn die helemaal geen vakantiegeld ontvangen. Vakbonden kwamen hiertegen in opstand, want er is namelijk een wettelijke verplichting op vakantiegeld.

Iedere werknemer heeft recht op vakantiegeld. Dit is in de wet vastgelegd. Zzp’ers en ondernemers vallen hier helaas buiten, maar die berekenen hun eigen vakantiegeld door. Er zijn ook velen die via een uitzendbureau werken, ook zij dienen vakantiegeld te ontvangen. Het kan wel zijn dat er in jouw CAO staat dat je geen recht hebt op vakantiegeld. Dit kan alleen wanneer je werkgever jou maandelijks 108 procent van het minimumloon betaalt. Is dit niet het geval, dan heb je recht op een wettelijke vergoeding van 8 procent aan vakantietoeslag.

Lees verder:

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips