/

5 Manieren om te zorgen voor je nabestaanden als ondernemer

6 minuten leestijd

Als ondernemer heb je een druk en enigszins onzeker bestaan. Het is hard werken, maar wel voldoening gevend. Je wordt constant geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, overwinningen én tegenslagen. Het is dan ook fijn als je op bepaalde manieren wél zekerheden kunt creëren. Bijvoorbeeld financiële zekerheid voor je nabestaanden, mocht jij als kostwinner komen te overlijden. In dit artikel vertellen we hoe jij kunt zorgen voor financiële bescherming voor je nabestaanden. 

1. Uitvaartverzekering

Het regelen van een uitvaart is best veel werk en loopt behoorlijk in de cijfers. Als kostwinner wil je niet dat jouw geliefden met deze kosten worden belast tijdens een periode die op zich al moeilijk genoeg is. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat deze kosten in ieder geval gedekt zijn. En je kunt het nog makkelijker voor hen maken door voor een natura verzekering te kiezen. Daarbij wordt de hele uitvaart verzorgd en betaald. Je kunt de verschillende mogelijkheden en aanbieders van een uitvaartverzekering vergelijken en zo de beste keuze maken voor jouw situatie.

2. Levensverzekering

Okay, fijn dat de kosten voor je begrafenis of crematie zijn gedekt, maar je wilt er uiteraard ook voor zorgen dat jouw gezin financieel overeind blijft als je er niet meer bent. Het zou toch verschrikkelijk zijn als je kinderen moeten stoppen met hun opleiding, of dat je partner de huur of hypotheek niet meer op kan brengen. Voor dit doel kun je een levensverzekering afsluiten. Eigenlijk is een uitvaartverzekering ook een levensverzekering, maar daarnaast heb je ook nog kapitaalverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen en nabestaandenverzekeringen. Het is daarbij belangrijk om onderscheid te maken tussen zakelijke en privé verzekeringen. Je doet er dan ook goed aan om eens contact op te nemen met een verzekeringsadviseur of financieel adviseur om te kijken wat in jouw situatie de beste opties zijn. 

3. Testament opstellen

Ook door het opstellen van een testament kun je voor je nabestaanden zorgen. Het is in de eerste plaats essentieel om ervoor te zorgen dat jouw nalatenschap volgens jouw wensen wordt verdeeld. Maar ook andere wensen kun je er in opnemen. Als ondernemer heb je mogelijk aanzienlijke bezittingen en vermogen opgebouwd en het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Zeker wanneer je te maken hebt met een zakenpartner of als je bijvoorbeeld je kinderen jouw (deel van) de onderneming overnemen. Een testament is dan cruciaal voor het voortbestaan van de onderneming en bovendien kun je er daarmee voor zorgen dat je nabestaanden zonder problemen kunnen profiteren van jouw erfenis.

4. Zorg dat je schuldenvrij bent

Niets is zo erg voor je nabestaanden als er na je overlijden achter komen dat ze met enorme schulden zijn opgezadeld. Behalve het verdriet over het verlies, komen ze ook achter een heel nare werkelijkheid die heel veel zorgen zal veroorzaken. Zorg dus dat je eventuele schulden aflost en dat je financieel stabiel bent.

5. Inzicht in financiën geven

Je kunt alles nog zo goed geregeld hebben, maar als het voor je nabestaanden onduidelijk is hoe dat precies is, hebben ze alsnog een hele kluif aan het afwikkelen van alle taken rond jouw overlijden. Het is dan ook belangrijk dat je er voor zorgt dat ze inzicht in je financiële situatie hebben. Stel daarom een overzicht op van al je bankrekeningen, beleggingen, verzekeringen en schulden en deel deze informatie met je partner of naaste familieleden. Deel dit tijdens je leven met je partner of volwassen kinderen, of stop het in een dossier dat ze krijgen wanneer je bent overleden. Op die manier kunnen zij veel gemakkelijker toegang krijgen tot jouw financiële middelen en eventuele verplichtingen afhandelen na jouw overlijden. Ook kun je ze wijzen op hulp voor nabestaanden van de Kamer van Koophandel 

6. Overweeg een bedrijfsopvolgingsplan

Als ondernemer heb je uiteraard ook een bedrijf. Wat moet daarmee gebeuren na jouw overlijden? Is er een bedrijfspartner of gaat je familie ermee verder? Of is het de bedoeling dat de hele bedrijfsvoering wordt stopgezet? Dit is een belangrijk punt waar je tijdig over na moet denken. Door het opstellen van een bedrijfsopvolgingsplan kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf soepel wordt voortgezet en dat de belangen van je nabestaanden worden behartigd. 

Natuurlijk wil je jouw nabestaanden goed verzorgd achterlaten en als ondernemer is dat niet vanzelfsprekend. Het is dan ook belangrijk om daar zelf voor te zorgen. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering en levensverzekering creëer je financiële vrijheid en door het opstellen van een testament, het delen van financiële informatie en het opstellen van een bedrijfsopvolgingsplan, zorg je voor duidelijkheid en houvast. Zo maak je het je dierbaren zo makkelijk mogelijk, zowel op praktisch als op financieel gebied. Dit schept voor jezelf nu een geruststellend gevoel en kun je met een gerust hart verder bouwen aan jouw onderneming, wetende dat jouw nabestaanden goed worden verzorgd in geval van nood.

Nieuwste over Blog