Zo wordt jouw Retail onderneming een succes!

4 minuten leestijd

Last Updated on: 18th augustus 2021, 02:02 pm

Jaarlijks openen duizenden mensen een eigen zaak of winkel. Soms met succes, maar een groot deel moet na verloop van tijd de deuren weer sluiten. De grootste reden daarvoor is dat het niet lukt om genoeg klanten te trekken. Hier een aantal tips zodat jouw Retail onderneming een succes wordt!

Locatie

De locatie blijft het belangrijkste en wordt alleen maar belangrijker. Als je een winkel hebt op de Kalverstraat in Amsterdam zal je meer succes hebben dan een winkel in Wormerveer. Helaas komt bij een locatie in Amsterdam ook een hoger prijskaartje kijken. Raak niet in paniek. Ook in een dorp kun je een goede winkel beginnen. Het is dan wel belangrijk dat je een sterkte klantenkring gaat opbouwen.

Houd de kosten laag

Je kan veel besparen als je bij een groothandel in één keer veel spullen inkoopt. Denk bijvoorbeeld aan tassen, inpakpapier of labels. Kijk voor labels eens op Crazy Labels.

Kijk daarnaast eens of de huur niet omlaag kan door bijvoorbeeld naar een kleiner pand te verhuizen. Kan je met minder personeel gaan werken en meer selfservice-mogelijkheden aanbieden? Of kan je de openingstijden iets inperken? Zo kun jij misschien het rendement van je winkel opschroeven.

Winkel met eigen identiteit

Een eigen zaak beginnen heeft alleen maar zin als jouw winkel anders is dan die van je concurrenten en van het online aanbod. Zonder eigen ‘identiteit’ red je het tegenwoordig helaas niet meer. Het is nu keihard werken om klanten naar je winkel te trekken. Je moet veel meer aan marketing doen, actief zijn op sociale media en activiteiten organiseren in de winkel

Maak van je winkel een beleving

Niemand stapt graag binnen in een koude of ongezellige omgeving. Ook winkels moeten dus een gevoel van warmte en gezelligheid uitstralen. Tegenwoordig speelt sociale media ook een grote rol hierin. Creëer in je winkel bijvoorbeeld een mooie muur met een hashtag van jouw winkel waar mensen foto’s kunnen maken. Als veel mensen dit posten op een platform als Instagram zorgt dit weer voor veel naamsbekendheid. Winkels blijven dus ook een plek waar je als merk het eerste contact legt, en wat mensen aan elkaar doorvertellen. Onderschat de uitstraling van je winkel dus niet.

Neem je website heel serieus

De corona crisis bewijst meer dan ooit dat je als ondernemer – zeker in een sector als de Retail – móét digitaliseren. Of je nu een lokale boekwinkel runt of een internationale modeketen: een online verkoopkanaal is tegenwoordig onmisbaar. Een groot deel van de fysieke winkels moest bij aanvang van de intelligente lockdown zijn deuren sluiten. Omdat mensen niet meer naar een winkel konden, gingen ze steeds meer online winkelen.

Tijdens het maken van een website zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:

–       Wat is het doel van de website?

–       Voor wie maak je de website?

–       Hoe ziet een goede website eruit? Check eens bij de concurrent!

–       Maak de website responsive. Je website moet er net zo goed uitzien op je mobiel als op een laptop. Zo kunnen mensen je overal vinden.

–       Zorg voor goede en duidelijke teksten.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips