Het belang van ergonomie in de keuken

4 minuten leestijd

Bij ergonomie wordt onderzocht hoe de omgeving zich het beste kan verhouden tot de mens. Mocht je op een zo fijn mogelijke manier willen koken, lees dan gauw verder.

Ergonomie is een essentieel aspect van het ontwerpen van veel ruimtes, waaronder de keuken. Het zal bijdragen aan het comfort en de efficiëntie van de ruimte en voorkomt lichamelijke klachten bij het bereiden van maaltijden. Als je veel tijd doorbrengt in de keuken, dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de ergonomie van de ruimte.

Fysieke stress verminderen

Ergonomische aanpassingen in de keuken wil je met name om fysieke stress te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de hoogte van de werkbladen en het kiezen van de juiste hoogte voor de keukenkastjes. Als je een design keuken wilt laten maken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze aspecten in overweging zijn genomen.

De hoogte van het werkblad moet afgestemd zijn op de hoogte van jou/ jullie, zodat je niet gebogen of gestrekt hoeft te staan tijdens het koken. Dit vermindert de belasting op de rug en de armen. Daarnaast kan je denken aan een vaatwasser op hoogte, zodat je niet hoeft te bukken om de vaat te vullen of te legen.

Werkdriehoek

Je wilt in je keuken streven naar een een optimale ‘werkdriehoek’. Dit betekent dat je in de vorm van een driehoek perfect kunt bewegen. De punten van de driehoek staan voor de goot, de koelkast en het fornuis. Wanneer daartussen dan werkruimte is, geeft dat een nog idealere situatie. De manier waarop je moet bewegen om de voornaamste taken uit te voeren, is allemaal van belang bij de ergonomie.

Kastindeling

Wellicht klinkt ook dit ietwat overbodig, maar de kastindeling heeft zeker invloed op de manier waarop jij door je keuken heen beweegt. Apparaten of spullen die je weinig gebruikt, werk je het liefst zo laag of zo hoog mogelijk weg. Veelgebruikte spullen wil je liever tussen heup- en schouderhoogte. Zo hoef je niet te bukken, maar je ook niet uit te strekken.

Afmetingen

Om het wat vatbaarder te maken: er bestaan standaardafmetingen die je kan hanteren bij het ontwikkelen van je keuken. Dit loopt van werkblad hoogte tot de hoogte van de spoelbak. Hieronder een lijst met de meest voorkomende afmetingen:

  • Werkblad hoogte: 90 cm (wanneer je korter bent dan 1,70m) of 95 (wanneer je langer bent dan 1,70m)
  • Werkblad dikte: 1 tot 5 centimeter. Let op dat dit invloed heeft op de werkblad hoogte.
  • Werkblad diepte: minimaal 60 cm. Een dieper werkblad kan je kiezen om meer ruimte te maken voor het neerzetten van apparaten.

en

  • Kookplaat hoogte: 75 cm (wanneer je korter bent dan 1,70m) of 85 (wanneer je langer bent dan 1,70m). Klinkt wellicht onlogisch, maar bedenk je dat je je arm al op moet trekken als je in een pan roert.

en

  • Vaatwasser hoogte: op 115 tot 120 cm. Zo hoef je je niet te bukken wanneer je de vaatwasser in en uitpakt.

Natuurlijk zijn er nog meer zaken waar je op kan letten. Mocht je je keuken samenstellen bij een keukenboer, dan kan je hier nog meer op focussen. Vaak weet de verkoper hier genoeg van. Zo kan jij op een ergonomisch verantwoorde manier je favoriete gerechten maken.

Nieuwste over Blog