Zieke medewerker of collega? Zo steek je hem een hart onder de riem

4 minuten leestijd

Ziekteverzuim is voor een bedrijf natuurlijk nooit fijn. Gelukkig zijn de meeste mensen alweer snel beter en kan het werk dan weer worden opgepakt. Er zijn echter ook situaties mogelijk waarin een medewerker of collega langdurig ziek is.

Dan denk je waarschijnlijk ook niet meer aan de gevolgen voor het bedrijf. Je hoopt dat hij of zij zich snel beter gaat voelen. Heel schrijnend als iemand in de bloei van zijn of haar leven onverwachts tot stilstand wordt gebracht. Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij als werkgever of collega kunt doen om hem een hart onder de riem te steken. We zetten een aantal tips op een rij.

Beterschapscadeau

Bij ziekte is het al prettig om te weten dat er mensen aan je denken. Dat er volop wordt geduimd voor een spoedig herstel. Daarom is het als werkgever of collega erg belangrijk om regelmatig te informeren. Oprecht vragen te stellen. Misschien zelfs wel een beterschapscadeau te sturen. Bloemen laten bezorgen is zo geregeld. Dit kost jou nauwelijks energie. Maar het zal voor jouw zieke collega of medewerker echt alles betekenen.

Probeer het uit het oog, uit het hart syndroom te voorkomen. Dat jullie elkaar nu veel minder zien en wellicht ook minder spreken, betekent natuurlijk niet dat hij belangrijk blijft. Voor het bedrijf en waarschijnlijk ook op sociaal vlak. Probeer daarom echt minimaal één keer in de twee weken even iets van je te laten horen. Dit kan middels een telefoontje, appje, mailtje of een kaart die je door het hele bedrijf laat ondertekenen. Allemaal kleine dingen die zijn dag zullen maken.

Neem zorgen weg

Is dit iemand die altijd met het werk bezig is? Die zich nu al zorgen maakt over deadlines die gaan komen of mailtjes die hij nog moet beantwoorden? Bespreek dit dan echt even met hem. Schrijf op welke zorgen er zijn en neem deze weg. Besef goed dat gezondheid niet iets vanzelfsprekends is. Natuurlijk heb je hart voor de zaak, maar ook hart voor de mensen waarmee je werkt. Deze zieke medewerker of collega moet zo snel mogelijk beter worden. Daar is rust voor nodig. Toon daarom hoe belangrijk je het vindt dat hij die taken uit handen kan geven. Waarschijnlijk kun je deze eenvoudig verdelen onder de andere medewerkers of iets voor eigen rekening nemen. Dat biedt al veel verlichting.

Vier de terugkomst!

Kan hij eindelijk weer komen werken na weken tot maanden thuis zijn? Vier dan zijn terugkomst. Laat weten hoe fijn jullie het vinden dat hij er weer is. Bijvoorbeeld met taart, een leuke kaart, bos bloemen of gewoon door met z’n allen die warmte uit te dragen.

Besef tegelijkertijd ook goed dat hij nog niet op volle kracht kan werken. Probeer hem die eerste weken daarom bij te staan en luister goed naar signalen dat het echt even niet gaat. Grijp in als het hem teveel wordt, zodat hij tijdig stopt en niet over zijn grenzen gaat. Zo help je hem bij zijn verdere herstel en voorkom je nieuwe tegenslagen. 

Nieuwste over Blog