Welke stappen zet je om als ondernemer een goede indruk achter te laten?

5 minuten leestijd

Je kunt nog zo vaardig en kundig zijn als ondernemer, de groei van je bedrijf is net zo afhankelijk van de indruk die je achterlaat. Die kan dus maar beter in orde zijn! Maar hoe laat je een goede indruk achter? We delen onze tips.

Eerste indruk telt

Onthoud dat de eerste indruk al meteen meetelt. Kom je te laat of onvoorbereid op een afspraak aan? Daar scoor je geen punten mee. Je kunt ook meteen kritisch zijn over de manier waarop je arriveert. Bij XLLease vind je de auto die bij jouw bedrijf past. Stap uit in stijl! En je kiest zo voor jezelf ook meteen voor comfortabel vervoer. Let niet alleen op je auto, maar ook op je outfit. Welke kleding heb je nodig om de juiste indruk te maken? Dit kan betekenen dat je in pak moet. Maar ook een meer casual outfit kan volstaan. Het is bijvoorbeeld maar net in welke branche je opereert. Ga verder je afspraken in met een open houding. Stel je netjes aan iedereen voor. Daar wordt allemaal op gelet.

Ken je verhaal

Het lijkt dan misschien een inkoppertje, maar toch is het belangrijk om te benoemen: ken je verhaal! Je moet als ondernemer vlekkeloos kunnen vertellen over je bedrijf. En over alles wat daarbij komt kijken: van je visie tot je toekomstplannen. Heb jij dit goed in je hoofd zitten? Voorkom dat je een vaag verhaal ophangt, waar een ander maar moeilijk wijzer uit wordt. Je kunt dit oefenen door je bedrijfsverhaal aan jezelf te presenteren. En doe dit ook een keertje voor je naasten. Wat vinden zij ervan? Laat je met je verhaal de juiste indruk achter, of kun je er maar beter verder aan schaven? Het is ook een kwestie van oefenen in de praktijk. Hoe vaker je jezelf hebt voorgesteld en over je bedrijf hebt verteld, hoe makkelijker het je afgaat natuurlijk.

Laat jezelf zien

Als ondernemer moet je opvallen. En daar mag je dus best een beetje brutaal voor zijn. Laat jezelf zien! Dit kan zowel digitaal als in de offline wereld zijn. Zo kun je op social media van je laten horen door inspirerende content te delen. Van tips vanuit je bedrijf tot leuke weetjes, je kunt genoeg bedenken. Het is mooi als anderen ook iets aan deze content hebben: dat doet je verhaal goed. Laat jezelf ook zien door bewust afspraken te plannen, met potentiële opdrachtgevers of andere interessante relaties. Zomaar eens een kop koffie met iemand drinken kan zeker tot een nieuwe klus leiden. Dat is je tijd dus al gauw waard. Verder laat je je bedrijf zien met promotiemateriaal. Wil je een bedrijfswagen leasen XLLease? Laat dan je logo hierop zetten voor meer zichtbaarheid. Ook visitekaartjes, posters en andere materialen dragen bij aan de herkenbaarheid van je bedrijf. Zoek daarom uit wat hierin bij jouw bedrijf past.

Toon interesse

Laat niet alleen jezelf zien, maar toon ook interesse in anderen. Het gaat immers om de balans! Als je op meetings of bijeenkomsten alleen maar zelf aan het woord bent, knappen mensen op je af. Stel juist ook vragen aan andere aanwezigen. Daar kun je zelfs wat van opsteken! Het maakt je een prettig persoon in de omgang. En dat kan een motivatie zijn om een samenwerking aan te gaan.

Blijvende indruk

Hoewel het valt of staat met een eerste indruk, is het uiteindelijk je doel om een blijvende indruk achter te laten. Zo word je immers onthouden! Een leuke manier is door aan het eind van een gesprek een vraag te stellen, waar de ander niet meteen een antwoord op heeft. Vraag hem of haar om daar op een later moment nog op terug te komen. Het maakt dat je in iemands hoofd blijft zitten. En dat is effectief. Je kunt een ander ook iets meegeven. Van een simpel visitekaartje tot een uniek relatiegeschenk: bekijk per situatie wat past. De ander weet je zo in ieder geval weer te vinden, als je je contactgegevens erop vermeldt!

De indruk die je achterlaat is belangrijker dan je misschien denkt. Zet hier dus bewuste stappen in. Natuurlijk kun je wel dicht bij jezelf blijven. Je hoeft niets te forceren. Heb je inspiratie opgedaan uit deze tips?

Nieuwste over Ondernemerstips