Vroeger werden zilveren en gouden munten gebruikt als betaalmiddel. Sinds goud en zilver een echte beleggingsfunctie hebben gekregen, zijn er ook munten gemaakt die geen primaire betaalfunctie hebben. Ze worden gebruikt als zuivere belegging. De waarde van bijvoorbeeld de gouden beleggingsmunt is gebaseerd op het gewicht in fijngoud dat in de munt is verwerkt. Daarbij speelt ook de marktwaarde een belangrijke rol. Er is aan veel beleggingsmunten wel een nominale waarde gekoppeld en de munt kan dus tevens wel als wettig betaalmiddel gezien worden. Toch is dit niet het belangrijkste kenmerk van de beleggingsmunten. De goudwaarde is namelijk vaak aanzienlijk veel hoger dan de nominale waarde.
Verzamelmunten en beleggingsmunten
We kunnen in de muntenhandel ook onderscheid maken tussen de verzamelmunten en de beleggingsmunten. Soms vloeien deze twee verschillende munten in de praktijk samen, maar meestal heeft een belegger toch werkelijk andere ideeën over zijn munten dan een verzamelaar. Toch kan bijvoorbeeld een gouden herdenkingsmunt wel degelijk een beleggingsfunctie hebben vanwege zijn goudgewicht. Lees meer over verzamelmunten en beleggingsmunten op The Silver Mountain.
Hoe onderscheid je een verzamelmunt van een beleggingsmunt
Om goed onderscheid te maken tussen de verzamelmunten en de beleggingsmunten heeft de Europese Commissie in de Europese richtlijn 98/80EG de eigenschappen van de beleggingsmunten benoemd. Deze omschrijving heeft de Nederlandse overheid ook overgenomen in de Wet op de omzetbelasting 1968. Een beleggingsmunt heeft de volgende eigenschappen:
- De verkoopwaarde van een beleggingsmunt is niet hoger dan 80% van de marktwaarde van goud;
- De beleggingsmunt is een wettig betaalmiddel geweest in een staat;
- Een beleggingsmunt is geslagen na 1800;
- Het goudgehalte van een beleggingsmunt is hoger dan 90%
De Nederlandse beleggingsmunten
In Nederland hebben we ook een reeks munten die volgens de Europese commissie als beleggingsmunten gezien mogen worden. Dit zijn bijvoorbeeld de gouden dukaten, zowel de enkele als de dubbele. Maar ook de 1, de 5 en de 10 gulden munt zijn beleggingsmunten, net als de 10, 20 en 50 euro munt.
Bullion coins
In Nederland worden er ook veel buitenlandse beleggingsmunten verhandeld. Veel van deze munten worden hiervoor speciaal geslagen en er zit een premium op voor de uitgevende partij. Over het algemeen is deze partij een Staat en hebben de beleggingsmunten een nominale waarde. Deze nominale waarde is echter vaak vele malen lager dan de marktwaarde op basis van het goud. Deze buitenlandse beleggingsmunten worden bullion coins genoemd. Veel voorkomende buitenlandse beleggingsmunten in Nederland zijn onder andere de Canadese Maple Leaf, de Australische Nugget en de Britse Sovereign.
Wat zijn zilverbaren?
Al meer dan vierduizend jaar wordt zilver gebruikt als betaalmiddel, maar zeker ook als spaarmiddel. Tegenwoordig wordt zilver niet meer gebruikt als dagdagelijks betaalmiddel en wordt het voornamelijk nog gesmeed tot verzamelmunten met een direct, nominale waarde. Het gewicht van een zilver wordt op de internationale handelsmarkt in ’troy’ ounce uitgedrukt. De troy ounce is gelijk aan 31,1034768 gram. Grote hoeveelheden zilver worden niet in de vorm van een munt gemaakt maar in de vorm van een platte rechthoek. Deze vorm, ook wel zilverbaar genoemd is ideaal voor de opslag in een kluis. Hier verdere informatie over beleggingsmunten en zilverbaren.