Wat is de prognose voor huurprijzen in 2021?

4 minuten leestijd

De huizenmarkt lijkt al jaren in een snelkookpan te zitten. Niet alleen stijgen de prijzen voor koopwoningen elk jaar weer vele procenten, ook wordt er steeds vaker meer geboden dan de vraagprijs om maar een woning te kunnen kopen. Daar komt bij de dat regels voor financieren van een woning behoorlijk zijn aangescherpt waardoor je aardig wat eigen geld in moet brengen om bijvoorbeeld de kosten koper te betalen. Voor steeds meer mensen is het dan ook een uitdaging om een huis te kopen en zij zoeken daarom naar een huurwoning. Maar is dat anno 2021 nog een beetje te doen? En wat is de prognose voor de huurprijzen voor 2021?

Woningnood, betekent dat hoge huren?

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet je in de meeste gevallen al heel wat jaren ingeschreven staan. Ook zijn er steeds meer voorwaarden aan toewijzing van zo’n woning verbonden, bijvoorbeeld als het gaat om het inkomen, omdat er te weinig sociale huurwoningen zijn. Steeds meer mensen komen dus ook hier niet voor in aanmerking en moeten hun heil zoeken in de vrije sector. Dit kunnen particulieren zijn die vermogen hebben geïnvesteerd in een woning, of meerdere, die ze verhuren, maar ook het aanbod via makelaars en bemiddelaars valt onder deze categorie.

Er wordt vaak gezegd dat particulier huren veel duurder is dan in de sociale woningbouw. En vaak liggen de huurprijzen ook wel wat hoger, maar dat kan verschillende redenen hebben. Zo zie je dat particulier verhuurde woningen vaak van meer luxe zijn voorzien dan sociale huurwoningen. Maar het kan ook zijn dat ze gunstiger liggen (midden in het centrum bijvoorbeeld), dat er parkeergelegenheid inbegrepen is of dat er sprake is van een all-in prijs waar ook internet, gas/water/licht is inbegrepen. En soms zijn de prijzen zelfs inclusief meubilair. Dus het vergelijk is lang niet altijd eerlijk.

Wanneer je dus op zoek bent naar een huurwoning, kun je daar dus rekening mee houden. Online kun je bijvoorbeeld een huis huren via Huurstunt, waar gemiddeld 5000 woningen te huur aangeboden staan. Het platform biedt je al behoorlijk wat algemene informatie zoals locatie, oppervlakte en of de woning gemeubileerd of gestoffeerd verhuurd wordt, maar je kunt voor aanvullende informatie altijd contact opnemen met de verhuurder.

Wat gaan de huurprijzen in 2021 doen? Een prognose

In 2020 stegen de huurprijzen in juli, wat jaarlijks het moment is om de huren te verhogen, gemiddeld met 2,9%. Voor bestaande huurders geldt dat verhuurders de prijzen niet zomaar (flink) mogen verhogen, voor de sociale verhuur steeg deze 2,7%. Wanneer er sprake was van een bewonerswissel, dan steeg de huur, vooral in de vrije sector, wel flink. De nieuwe huurder betaalde dan gemiddeld 9,5% meer.

Voor bestaande huurders geldt dat de huurprijzen in juli 2021 met maximaal 2,4% mogen stijgen. Dit geldt voor zowel de sociale verhuur, als de vrije sector. Voor hogere inkomens geldt dat de sociale verhuurders een maximale verhoging van 5,4% mogen doorvoeren. Dat er nu ook een maximum geldt voor de vrije sector is nieuw. Wanneer er nieuwe bewoners komen, gelden deze beperkingen niet, dan mag de huur dus wel meer omhoog. De kans dat dit ook weer richting de 10%, of misschien zelfs wel meer, gaat is aanzienlijk, vooral omdat de huren van bestaande huurders maar beperkt verhoogd mogen worden. Vooral voor nieuwe huurders is dit dus ongunstig!

Nieuwste over Topondernemers