Wat is de beste webhosting voor jouw bedrijf?

4 minuten leestijd

Als bedrijf ontkom je er niet aan: als je een website in de lucht wil hebben en houden, heb je een webhostingpakket nodig. Je kunt dit zelf opzetten en onderhouden, maar in deze tijd is het net zo makkelijk en goed om het uit handen te geven. Hoeveel je uit handen geeft, is helemaal aan jou. Welke soorten webhostingpakketten zijn er en welk pakket is het beste voor jouw bedrijf? 

 

Shared webhosting

Bij shared hosting neem je diensten af bij een hostingprovider die meerdere klanten op één server bedient. Shared staat dus voor de gedeelde server. Dit is vaak een voordelige versie van webhosting en je kunt zelf bepalen wat je precies op je website wil hebben. Het beheer daarvan heb je namelijk zelf in handen. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van hoeveel resources je bijvoorbeeld gebruikt; zo betekent meer geheugen vaak een hogere prijs.

Het nadeel van shared hosting is dat de onderliggende hardware gedeeld is. Qua veiligheid en privacy heb je over het algemeen niets te vrezen, maar als de hostingprovider de resources niet goed in de gaten houdt, kan een andere klant met een drukbezochte webwinkel jouw website vertragen. Toch is dit veruit de meest gekozen hostingoplossing en het is dan ook geschikt voor iedereen die niet al te hoge eisen stelt maar wel een goede website in de lucht wil houden.

 

VPS-hosting

VPS staat voor Virtual Private Server en dit is een variant op shared hosting. Het verschil zit hem er vooral in dat je naast een website die je kunt beheren, eigenlijk een complete virtuele server tot je beschikking hebt. Hierop kun je dan desgewenst zelf applicaties of bijvoorbeeld een databaseserver zetten. Bovendien heb je beheersrechten voor de hele virtuele server zodat je zelf meer kunt regelen. Je hebt hierbij geen last van wat andere klanten doen, de resources worden specifiek aan jouw virtuele server toegewezen. Dit is uiteraard iets duurder dan shared hosting.

 

Dedicated hosting

Hierbij krijg je je eigen fysieke server. Je deelt dus niets en hebt ook geen last van anderen. Vaak is dit behoorlijk duur en alleen nuttig voor specifieke gevallen. Deze vorm van hosting zie je dus steeds minder. Wel is het een goede oplossing voor als je een eigen server niet meer op locatie wil hebben maar wel alles voor jezelf wilt hebben, omdat je bijvoorbeeld veel (zware) websites draait.

 

WordPress-hosting

Ook een variant op shared webhosting, maar dan draaiend op WordPress. Dit is een van de meest gebruikte contentmanagementsystemen en vooral een uitkomst voor kleine ondernemers die geen tijd hebben om in de wereld van websitebeheer te duiken. Net als bij shared hosting gaat het hier enkel om het hosten van een website of webshop. Voor het draaien van een eigen online applicatie ben je nog steeds aangewezen op een VPS.

 

De keuze is aan jou

De keuze voor een bepaald webhostingpakket is geheel aan jou. Welke keuze je maakt zal vooral te maken hebben met budget, gemak en specifieke technische eisen. Als je dit weet, kun je snel aan de slag!

Nieuwste over Ondernemerstips