Wanneer kan ik gebruikmaken van een KKC-lening?

4 minuten leestijd

Moet je de deuren van jouw bedrijf als gevolg van de coronamaatregelen noodgedwongen gesloten houden? Dan komt er mogelijk niet of nauwelijks geld binnen. Helaas loopt een groot deel van de vaste lasten wel door. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je in de financiële problemen komt. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Overweeg in dat geval een KKC-lening aan te vragen. KKC staat voor Klein Kredieten Corona. De kans is aanwezig dat je hier al van gehoord hebt. Toch weten veel ondernemers niet wanneer zij hier gebruik van kunnen maken. Geldt dit ook voor jou? Wij geven je hieronder tekst en uitleg.

Tijdelijke financiële tekorten opvangen
Voordat je een KKC-lening afsluit, wil je ongetwijfeld eerst weten waar deze financiering precies voor bedoeld is. Kort door de bocht kies je voor deze lening om tijdelijke financiële tekorten als gevolg van corona op te vangen. Op deze manier kun je toch voldoen aan de betalingsverplichtingen van jouw bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld rekeningen van leveranciers betalen. Dit krediet corona is overigens speciaal bedoeld voor ondernemers in het segment kleinbedrijf. Via de KKC-lening kunnen zij minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro lenen. Je mag overigens nooit meer dan 25 procent van de omzet van jouw bedrijf lenen via deze regeling.

Voldoe je aan de voorwaarden van een KKC-lening?
Niet ieder bedrijf komt standaard in aanmerking voor een KKC-lening. Nee, want je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld klant zijn bij ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS, KNAB, Regiobank of bij New10 om een KKC-lening aan te kunnen vragen. Daarbij komt dat jouw bedrijf voor 1 januari 2019 opgericht moet zijn. Ben je na deze datum voor jezelf begonnen? Dan kun je geen KKC-lening aanvragen.

Uiteraard worden er ook op financieel vlak een aantal eisen gesteld. Zo moet jouw bedrijf het afgelopen jaar winst hebben gemaakt. Dit is niet het enige, want de omzet moet ook nog eens meer dan 50.000 euro bedragen. Daarbij komt dat je de impact van corona op jouw bedrijf aan moet kunnen tonen. Je moet een winstdaling van minimaal 10 procent hebben door COVID-19 om in aanmerking te komen voor een KKC-lening.

Hoe zit de lening in elkaar?
Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kun je een KKC lening aanvragen. De kans is groot dat je eerst wilt weten hoe deze regeling precies in elkaar zit. Eerder in deze tekst gaven we al aan dat het minimale leenbedrag 10.000 euro bedraagt en je maximaal 50.000 euro kun lenen. Dit bedrag moet je binnen een periode van 5 jaar aflossen. Dit doe je door maandelijks een bedrag terug te betalen. Het eerste jaar leen je aflossingsvrij. Na twaalf maanden begin je met het lineair aflossen van jouw lening. De looptijd is weliswaar 5 jaar, maar eigenlijk los je jouw lening dus in 4 jaar af.

KKC-lening of zakelijke lening?
Een KKC-lening is een zakelijke lening. Daarom denken veel ondernemers dat het niet uitmaakt welke van de twee zij aanvragen. Dit is wel degelijk het geval. Een KKC-lening is namelijk uitsluitend bedoeld om tijdelijke financiële tekorten als gevolg van corona mee op te vangen. Ondervind je geen hinder van de coronacrisis en wil je in deze tijd juist een langlopende investering doen? Dan is een zakelijke lening een betere keuze. Je kunt eventueel ook voor zakelijk krediet kiezen.

Nieuwste over Ondernemerstips